Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Viini on makuelämys

09.03.2012

Huhtikuussa ensimmäistä kertaa järjestettävät Tampereen Viinimessut tarjoilevat viinimaistajaisia, mielenkiintoista viinitietoutta ja -kulttuuria sekä mahdollisuuden tutustua viiniammattilaisiin ja -harrastajiin sekä tavata viinintuottajia ja maahantuojia. Paikalla on myös kokenut viiniekspertti Timo Jokinen .

Timo Jokisella on kosketuspintaa viinikulttuuriin jo kolmelta vuosikymmeneltä, jolloin hän on toiminut alalla Suomessa, Thaimaassa ja Hong Kongissa maahantuojana, kouluttajana, konsulttina sekä viinien arvioijana.

Hänkin tietää, että ihmisiä jaotellaan usein alkoholijuomamieltymysten mukaan. Kysymykseen, millainen on viini-ihminen, häneltä tulee nopeasti hyväntuulinen vastaus.

– Viini-ihminen on tietysti sellainen, joka osaa nauttia elämästä ja hyvistä makuelämyksistä, mies naurahtaa.

Millä mallilla viinikulttuuri Jokisen mukaan maassamme on?

– Tsaarin aikoina viinit olivat meilläkin tunnettuja, mutta sen jälkeen viinikulttuuri hävisi meiltä lähes kokonaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana se on tehnyt vahvaa tuloaan takaisin.

– Yksi tapa vahvistaa viinin sijaa on kerätä viinikokemuksia ulkomaanmatkoilla, jolloin jokainen voi löytää uusien ruokien ja viinien yhdistelmistä todellisia makunautintoja, Jokinen rohkaisee.

Viini on ruuan kruunu

Jokista hieman harmittaa ajatus humalahakuisesta viininjuonnista, sillä hänelle viini on ennen kaikkea makujen juhlaa. Ruuan aromit kruunaa sopiva viini.

– Alkoholinkäyttöön liittyy usein lieveilmiöitä, kuten humalahakuisuus. Toivoisin kuitenkin, että viiniharrastus olisi ihmisille erilaisten makujen vertailua ja aistien iloa. Itse lähestyn viiniteemaa mieluimmin ruuan kautta.

– Parhaimmat viiniin liittyvät kokemukseni tuovat aina mieleen hienot ihmiset, yhdessäolon tunnelman ja hyvän ruuan. Eihän viinistä voi yksin nauttia, joten on todella mielenkiintoista keskustella niin viinistä kuin ruuastakin, Timo Jokinen hehkuttaa.

Palatseissa ja pellon laidalla

Miehen kolmeenkymmeneen ammattilaisvuoteen mahtuu lukuisia huippuhetkiä niin maailman tunnetuimpien viinitilojen omistajien tai viinintekijöiden kanssa näiden palatseissa kuin myös viininviljelystä vastaavien känsäkouraisten maanviljelijöiden kanssa näiden pienissä mökeissä ja viinitarhan pellon laidalla.

– Thaimaassa asuessani suosikkeja paikallisen mausteisen ruuan kanssa olivat Etelä-Afrikan perinteinen Pinotage-lajikkeesta tuotettu punaviini sekä Italian punaviinien helmi, meditaatioonkin soveltuva Amarone della Valpolicella, Timo Jokinen muistelee.

Juusto- ja tapasbaari

Tampereen Viinimessuille toteutetaan tapas- ja juustobaari, jossa kävijöillä on mahdollisuus maistella, miten erilaiset viinit ja juustot sopivat yhteen. Tapas- ja juustobaari toteutetaan yhteystyössä tamperelaisen juustoihin erikoistuneen Juustosopin kanssa. Valikoimiin kuuluu useista eri Euroopan maista tulevia juustoja mukaan lukien kotimaiset pienjuustoloiden tuotteet.

Kartanon kuistilla kerran..

Huhtikuisen viiden messutapahtuman viikonvaihteen avaa Tampereen Työväenteatterin johtaja ja näyttelijä Riku Suokas . Kukkaispormestarin titteliä kantavalle Suokkaalle messupäivien teemat eli kirja, viini, kotimaassa matkailu, keräily ja puutarha synnyttävät mielikuvan kartanosta ja sen kuistista.

– Sanasta kirja minulle tulee mieleen kuviteltu oma kartano, jonka kuistilla voisin sateisena sunnuntai-iltapäivänä syventyä suuriin valokuvakirjoihin. Ostan jatkuvasti kirjoja ja uppoudun niihin, kun aikaa on, Riku Suokas kertoo.

– Maailmanympärysmatkalla luin iPadista, sillä reissuun on tietenkin mahdotonta ottaa mukaan kaikkia niitä kirjoja, joita lomalla mielellään lukisi. Perinteinen kirja tulee aina pysymään, mutta on tilanteita, jolloin digikirjat puoltavat paikkansa, Suokas pohtii.

Myös viini sopisi Suokkaan mielestä kartanon kuistille samaiseen sateiseen sunnuntaihin kirjojen kanssa.

– Viime aikoina minulla on ollut punaviinikausi, kun taas aikaisemmin join ainoastaan valkoviinejä. Olen jo kauan suunnitellut meneväni alan kurssille opiskelemaan viinejä. Ei snobbailumielessä, vaan mielenkiinnosta saada tietää, mikä viini korostaa parhaiten kunkin ruuan aromeja.

– Vierailin kerran eteläafrikkalaisella viinitilalla, jossa oli mahtavat viinimaistajaiset. Vaikka viinejä ei saisikaan silloin juoda, niin taisin silti jossain vaiheessa olla humalassa, Suokas nauraa.

Trimmaaja ja kokemusfriikki

Sen kuvitellun kartanon puutarhassa Suokas haaveilee pääsevänsä tekemään työnsä vastapainoksi jotakin konkreettista.

– Kerrostaloasunnossa puutarhateema ei ole ajankohtaista, mutta olen asunut useassakin omakotitalossa ja todella nauttinut ihan tavallisesta ruohonleikkuusta sekä pensaiden trimmaamisesta. Siinä näkee työnsä jäljen heti, sanoo Suokas.

Varsinaiseksi keräilijäksi Suokas ei itseään miellä, mutta aina näyttelijän hyllyyn jotain omaan alaan liittyvää eksyy.

– Kerään pääosin kokemuksia, mutta jossain määrin tulee ostettua elokuvia, Suokas summaa.

Kokemuksia mies on kerännyt runsaasti maailmaa kierrellen, mutta myös kotimaalla on hänelle annettavaa.

– Työn puolesta on tullut matkusteltua maassamme ristiin rastiin hyvinkin paljon etenkin Etelä-Suomessa. Myös Lappi kiehtoo, ja siellä olenkin ollut vaeltamassa, laskettelemassa ja kultaa kaivamassa. Viime kesänä olin käsivarressa. Lappi on hieno paikka, Riku Suokas kehuu.

Supermessuviikonloppu — viisi messutapahtumaa

Viisi messutapahtumaa samassa viikonvaihteessa 13.–15.4.2012 – jokaiselle jotakin.

Jaa ystäviesi kanssa: