Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Tietokirjailija Jussi Laitisen puheissa on energiaa ja lämpöä

10.12.2012

Helmikuisilla Asta Rakentaja -messuilla on kävijän lupa odottaa tuhtia tietoa ja ideoita rakentamiseen sekä asumiseen. Tästä pitää huolen muun muassa messulauantaina luennoiva energiaan ja ilmastoon erikoistunut journalisti, tietokirjailija sekä kouluttaja Jussi Laitinen .

Jos suunnittelet uuden talon rakentamista, on oleellista turvautua taatusti osaaviin ammattilaisiin, sillä nykyiset energiamääräykset edellyttävät monipuolista tietotaitoa. Näin opastaa Jussi Laitinen, joka kehottaa myös miettimään tarkoin, mikä lämmitysjärjestelmä on järkevä juuri sinun kotiisi.

Lämmitysjärjestelmä on ihmiselon suurin energiavalintakysymys.

jussi laitinen

- Lämmitysjärjestelmä on ihmiselon suurin energiavalintakysymys, johon ei ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta, Laitinen kertoo ja jatkaa:

- Valinta riippuu talosta, kuten esimerkiksi sen koosta, asukkaiden halukkuudesta vaivattomuuteen tai klapien hakkuuseen sekä kaukolämpömahdollisuuksiin. Yhtä kaikki toivoisin, että ihmiset eivät säikähtäisi lämmitysjärjestelmän suurta alkuinvestointia, sillä usein kallis hankintahinta voi merkitä pieniä ylläpitokustannuksia.

Laitinen korostaakin, että energia-asioiden kanssa tulisi nähdä asiat pitkässä juoksussa.

- On hyvä muistaa, että edullinen ratkaisu voi tulla käytössä kalliiksi.

Oma kukkaro konsulttina

Jussi Laitinen uskoo, että paras konsultti energiateemassa on raha. Se kannustaa ympäristöystävällisiin valintoihin niin rakentaessa kuin asumisarjessakin.

- Yksistään ikkunoiden ja ovien tiivisteiden vaihtaminen sekä ilmanvaihdon riittävä puhdistus saattavat tuoda suuriakin säästöjä vuositasolla. Lisäksi terveet tiivisteet ja huollettu ilmanvaihto pitävät huolen siitä, että rahallisen säästön lisäksi asumismukavuus nousee, Laitinen konkretisoi.

Hänen mukaansa on syytä luopua pinttyneestä tavasta, jonka myötä tulee pitäneeksi samaa lämpötilaa asunnon joka huoneessa.

- Tutkittu tieto kertoo, että laskemalla autotallin lämpötilaan 20:sta 15:een lämmityskulut ovat pudonneet peräti 15 prosenttia, mikä tarkoittaa vuositasolla satoja euroja. Samoin varastotilojen lämpötila kannattaa pitää vaikka 10 asteessa. Lämmityksen tyhjäkäynti kannattaa karsia, Laitinen opastaa.

Viihde-elektoniikkamiina

Energiaystävällisyys ei ole ydinfysiikkaa. Yksityinen ihminen voi jo pelkästään valaistuksen, suihkuttelun ja viihde-elektroniikan käytössä tehdä huomattavia energia- ja kustannussääntöjä.

Pöytätietokone voi viedä saman verran energiaa kuin kaksi kertaa viikossa lämmitettävä kiuas.

jussi laitinen

- Jatkuvasti päällä oleva pöytätietokone voi viedä saman verran energiaa kuin kaksi kertaa viikossa lämmitettävä kiuas. Kerrostalokaksion sähkölaskusta yli puolet voi helpostikin muodostua tietokoneen viemästä energiasta. Sitä ei vain tule huomanneeksi, Jussi Laitinen huomauttaa.

- Asuntojen valaistus on noussut kulutukseltaan varkain jopa kylmälaitteiden edelle. Siksi kannattaakin opetella pitämään valoja vain siellä, missä aikaansa eniten viettää kuten olohuoneessa ja keittiössä.

- Joku on kehottanut ihmisiä opettelemaan kahden minuutin suihkuja kymmenen minuutin sijaan, mutta mielestäni jo veden virtaamaa vähentävä suihku riittää säästämään, Jussi Laitinen neuvoo.

Jussi Laitinen tarjoaa Asta Rakentaja -messuilla tietoiskuja muun muassa eri lämmitysjärjestelmien eduista ja riskeistä, energialampuista, aurinkopaneeleista, pientuulivoimaloista, energiaremonttituista ja arjen pienistä suurista energiavalinnoista.

Asta Rakentaja 2013

Suosittu rakentamisen ja asumisen Asta Rakentaja -messutapahtuma järjestetään 8.–10.2.2013 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Kolmipäiväinen messuviikonvaihde tarjoaa jälleen runsaasti hyödyllistä tietoa sekä neuvoja ja opastusta rakentamisesta, remontoinnista ja energiatehokkaasta asumisesta. Samaan aikaan D-hallissa toteutetaan Keräily-tapahtuma, joka tuo keräilyn harrastajat ja ammattilaiset sekä menneiden vuosikymmenten esineistä kiinnostuneet messuvieraat kiinnostaville löytöapajille.

Jaa ystäviesi kanssa: