Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Tampereen Taidemessut 2011

11.11.2011

Ari Pelkonen on Vuoden nuori taiteilija 2012

Yksi Tampereen Taidemessujen kohokohdista oli Vuoden nuoren taiteilijan 2012 julkistaminen. Tampereen Taidemuseon johtaja Taina Myllyharju kertoi raadin etsineen graafikkoa jo vuosikausia ja olevan oikein tyytyväinen löytöönsä. Helsingissä asuva kuvataiteilija ja graafikko Ari Pelkonen (s. 1978) yhdistää töissään maalauksen vanhaan puupiirrostekniikkaan.

Katsoja ei aina tiedä missä maalaus alkaa ja puupiirros päättyy, kun maalausjäljet kuultavat ohuen japaninpaperin läpi. Pelkosen onkin sanottu tekevän omintakeisella tekniikallaan Suomen tyylikkäintä taidetta.

Tampereen Taidemessujen tiedotustilaisuudessa, lukuisten salamavalojen välkkeessä, hymyili onnellinen ja hyväntuulinen taiteilija. Pelkonen oli joutunut pitämään valintansa salaisuutena liki puoli vuotta ja vihdoin oli juhlan aika. Hän iloitsi koko edustamansa taiteenalan puolesta.

– Taidegraafikon valinta Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2012 on hieno juttu myös suomalaiselle taidegrafiikalle, joka saa nyt näkyvyyttä. Grafiikka on aina ollut vähän marginaalista, vaikka se elää Suomessa vahvana ja meillä on paljon hyviä tekijöitä, Ari Pelkonen kertoo.

Hän opiskeli taidegrafiikkaa Turun piirustuskoulussa ja Kuvataideakatemiassa, josta valmistui kuvataiteen maisteriksi. Opiskeluaikoina grafiikan tekeminen alkoi kuitenkin tuntua liian välinekeskeiseltä, joten Pelkonen alkoi maalata kaiken tekniikasta puhumisen vastapainoksi.

– Maalaus oli ehkä yritys välittömämpään työskentelytapaan. Minulla oli taustalla kuitenkin niin vahva taidegraafikon identiteetti, että siitä ei tahtonut päästää irti. Näin alkoi syntyä asioita rintarinnan, puupiirroksen ja maalauksen yhdistelmiä. Nyt saan olla maalauksessa nopea ja spontaani, mutta grafiikan puolella puukaiverruksessa hidas sekä harkitseva. Ari Pelkosen yksityisnäyttely avautuu Tampereen Taidemuseossa 18.2.2012.

Muotitaiteilija Jukka Rintala:
”Taide sopii erittäin hyvin messuille”

Tampereen Messujen uusi tapahtuma, Tampereen Taidemessut, täydensi Asta Koti -messuviikonloppua erinomaisella tavalla. Taiteilijat, museot ja galleristit sekä kodin sisustamisesta kiinnostuneet messuvieraat kohtasivat ja tuloksena oli inspiroivia keskusteluja, uusia taiteen ystäviä ja upeaa ripustettavaa kodin seinälle.

Ensimmäiset Tampereen Taidemessut toivat taiteen lähelle suurta yleisöä. Muotitaiteilija, suunnittelija Jukka Rintala oli tästä mielessään.

– Minusta on hienoa, että Tampere on saanut omat taidemessut. Tampereella on todella paljon upeita taiteilijoita, joten taidemessut sopivat erinomaisesti tähän kaupunkiin ja taide sopii erittäin hyvin messuille. Sitä on turhaan pidetty vain gallerioissa, Rintala sanoo.

Hän sukkuloi kolmipäiväisen tapahtuman ajan kahden messuosastonsa välillä, joista toinen oli Asta Koti -messujen puolella. Siellä oli esillä Rintalan mallistoon kuuluvia sisustustekstiilejä ja tapetteja, Tampereen Taidemessuilla puolestaan esiteltiin hänen sisustustaulujaan. Kaikkia tuotteita yhdistää taiteilijan selkeä jälki, jossa on aivan omanlaistaan keveyttä.

– En ole koskaan halunnut rajoittua vain yhdelle alueelle, esimerkiksi vaatesuunnittelijaksi. Olen koko tämän 35 vuotta ollut myös teollinen suunnittelija. On hienoa, kun olen pystynyt siirtämään omaa osaamistani käyttötekstiileihin ja -tuotteisiin, Jukka Rintala iloitsee.

Hän suunnitteli Tampereen Taidemessujen Tähtihetki-ohjelmalavan sekä Kuohuviinibaarin visuaalisen ilmeen. Rintala myös maalasi messuilla yleisön edessä samoin kuin Miina Äkkijyrkkä . Teokset huutokaupattiin ja tuotto lahjoitettiin lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen, mielenterveystyöhön.

Jaa ystäviesi kanssa: