Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Tampere oli pääroolissa leipomoalan SM-kisoissa

11.11.2011

Elintarviketeollisuus 2011 -messujen yhteydessä ratkottiin leipomoalan Suomen mestaruudet. Jännittävän kilpailun tuloksena syntyi uskomattoman taidokkaita ja herkullisia leipiä ja leivonnaisia, joista suurimman osan teemana oli Tampere.

Kahvileipäsarjan Vuoden Leipuri 2011 -tittelin sai Katri Mäkinen Elonen Oy Leipomosta Jämsästä. Hän on aiemmin osallistunut kolme kertaa konditoria-sarjaan hyvällä menestyksellä eli tuloksena on ollut yksi voitto ja kaksi hopeamitalia.

Nyt siis tuli lisäksi kahvileipäsarjan voitto. Onkohan ensi vuonna aikomus tehdä hattutemppu ja voittaa myös ruokaleipäsarja?

– Se taitaa jäädä haaveeksi, mutta konditoriapuolella aion kyllä kilpailla jatkossakin. Tänä vuonna en päässyt konditoriasarjan karsintoihin, joten päätin laittaa itselleni ison haasteen ja lähteä kokeilemaan kahvileipäpuolta. Se on kiehtonut minua, vaikka en sitä työkseni teekään, Katri Mäkinen kertoo.

Pakollisena tuotteena piti valmistaa pullataikinasta kaksi samanlaista säikeistä letitettyä juhlakranssia. Letitys kävi rutiinilla, mutta arinauuni aiheutti kilpailijalle ylimääräistä jännitystä.

– Kranssi vain nousi ja nousi, mutta ei ottanut ollenkaan väriä. Sain onneksi vaihtaa uunia.
Kilpailijan omasta mielestä työn ulkonäkö kärsi jonkin verran, mutta tuomaristo piti näkemästään ja maistamastaan.
Toinen työ oli joka sarjassa vapaavalintainen eli kilpailija sai tehdä etukäteen harjoitellun tuotteen haluamistaan raaka-aineista. Katri Mäkinen hurmasi tuomariston näyttävällä Tropiikin henkäys -viinerillään, jossa hän käytti mangosta ja passionhedelmästä tekemäänsä smoothieta moussen pohjana. Viineriin tuli myös muista trooppisista hedelmistä tehtyä hilloa.

– Tykkään kilpailuista, koska niissä voi kehitellä tosi hienoja tuotteita ajattelematta ollenkaan raaka-ainekustannuksia. Kisoissa saa päästää luovuuden valloilleen ja kyllähän maine ja kunnia tuntuvat kivalta, jos sattuu pärjäämään. Lisäksi täällä on kiva nähdä kollegoja, Katri Mäkinen perustelee kilpailemistaan.
Hänellä on myös kisoihin sopiva luonne.

– En oikeastaan edes huomaa yleisöä. Minulla on hyvä keskittymiskyky ja pystyn leipomaan paineen alla. Kaikki eivät siihen pysty, voittoisa leipuri on huomannut.

Vuoden Kondiittori 2011 on Veli-Matti Ahvenharju Helsingin palvelualojen oppilaitoksesta. Hän osallistui edellisen kerran konditoriasarjan SM-finaaliin vuonna 2005, jolloin hän oli viides. Pari vuotta myöhemmin Ahvenharju sijoittui Berliinissä alan MM-kilpailuissa seitsemänneksi.

Tällä kertaa piti loihtia kaksi kakkua, joista toisesta sai tehdä, minkälaisen itse halusi. Pakollisena työnä oli Tampere-aiheinen 30 hengen juhlakakku, johon sai käyttää vain niitä aineksia, jotka löytyivät kilpailun järjestäjien kokoamasta raaka-ainekorista. Kilpailijat saivat tietää käytössä olevat raaka-aineet ja kakun teeman tasan viikkoa ennen kilpailua.

– Kyllä siinä viikonlopun yöunet menivät ennen kuin kakkuun löytyi kiva idea. Eikä se heti valmiiksi tullut, vaan hioin suunnitelmaa vielä edellisenä päivänä, Veli-Matti Ahvenharju kertoo.

Hän myöntää, että kilpailun alkaessa oli aika paljon perhosia vatsassa. Kilpailua oli katsomassa paljon yleisöä ja vieressä loihdittiin toinen toistaan näyttävämpiä kakkuja.

– Kyllähän messuolosuhteissa työskenteleminen on aina haastavaa ja neljä tuntia on todella lyhyt aika tässä meidän lajissamme. Tällä kertaa se onneksi riitti ja sain kaiken valmiiksi. Ja lopputulokseen olen tietysti todella tyytyväinen, onnellinen voittaja sanoo kultamitali kaulassaan.

Myös ruokaleipäsarjan SM-kilpailuissa leipureiden piti tehdä sekä vapaavalintainen että pakollinen työ. Jälkimmäisen tuli olla sekä tummasta että vaaleasta taikinasta tehty tuliaisleipä, jonka aiheena on Tampere.
Voitto meni jo tuttuun osoitteeseen eli puolankalaiselle Timo Kylliselle , joka edusti Timo Kyllinen Oy:tä. Mikä mahtaa olla voittajan salaisuus?

– Kai se on se, että olen jo niin kauan kilpaillut, mutta nyt nämä olivat minun osaltani viimeiset kisat. Mukavaa on ollut, mutta aikansa kutakin. Olen ainoa, joka on voittanut Suomen mestaruuden jo neljä kertaa, Kyllinen perustelee päätöstään.

Hän suosittelee leipomoalan SM-kilpailuihin osallistumista kollegoilleen.

– Kilpailut ovat mukavaa vaihtelua ja niissä saa kehitellä aivan uusia juttuja. Eivät nämä tosin meillä tuotantoon tule, Puolangan mies naurahtaa katsoessaan Tampere-aiheisia leipiään.

Kyllinen juhlisti voittoaan lentämällä heti kilpailupäivän iltana Thaimaahan.

– Siellä ei leivota, vaan pelataan golfia!

Leipomoalan edustajat olivat tyytyväisiä kilpailuun sekä myös Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen rakennettuun kisaleipomoon.

– Se ei todellakaan ole ollut helppo juttu, mutta hyvällä yhteistyöllä ja monen ihmisen panostuksella siinä on onnistuttu.

- Isoimmat kiitokset kuuluvat Tampereen Messuille, kone- ja laitetoimittajille, Linkosuon leipomonjohtaja Jarmo Talasrinteelle sekä Pirkanmaan ammattiopiston opettaja, kondiittori-leipurimestari Reijo Heinoselle oppilaineen, kiittelee toimitusjohtaja Mika Väyrynen Suomen Leipuriliitto ry:stä.

Leipurit keskustelivat messuilla muun muassa valtiovallan suunnittelemasta uudesta sokeriverosta, jota ei alalla katsota suopeasti.

– Sokeriveron käyttöönotto olisi yksi uusi byrokratian lisäys suomalaisen leipomoyrittäjän arkeen ja aiheuttaisi yrityksille entisestään lisää työtä ja kustannuksia. Erilaisia vastuita ja velvoitteita on jo ennestään riittämiin.

- Jos valtiovalta tarvitsee lisää rahaa, se tulee toteuttaa arvonlisäverotusta korottamalla, ei uusilla kustannuksia lisäävillä säännöksillä, Mika Väyrynen toteaa.

Kuvat: Samuli Niva.

Jaa ystäviesi kanssa: