Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Puhtausalan ammattilaiskilpailun voittaja siivoaa ahkerasti kotonakin

11.11.2011

Puhtausalan ammattimessuilla on pitkät perinteet, sillä tänä vuonna vietettiin Finncleanin 30-vuotisjuhlia. Lokakuisessa tapahtumassa seurattiin alan taitavimpien ammattilaisten työskentelyä tiukassa kilpailussa.

Puhtausalan ammattilainen 2011 on Teija Lahtinen Porista. Hän työskentelee laitoshuoltajana vanhainkoti-palvelukeskus Himmelissä ja opiskelee siivoustyön esimieheksi.

– Tuntuu aivan uskomattomalta, että voitin. En uskonut tähän unissanikaan, Teija Lahtinen sanoo onnellisena hymyillen.

Puhtausalan ammattilainen -tittelillä palkitaan siivoustyötä tekevä henkilö, joka osaa työnsä perusasiat laaja-alaisesti, osaa suunnitella omaa työtään, ymmärtää taloudellisen työskentelyn merkityksen, ottaa huomioon tämän päivän laatuvaatimukset ja kokee olevansa palveluammatissa. Loppukilpailuun osallistui neljä alueellisen karsinnan voittajaa.

Teija Lahtisen lisäksi mukana olivat Jonna Paronen Helsingistä, Tiia Rämö Järvenpäästä ja Henna Tervaniemi Rovaniemeltä.

Kuvassa kilpailijat Jonna Paronen (vas.), Henna Tervaniemi, Tiia Rämö ja
Teija Lahtinen ennen kilpailun alkua.

Finalistit kilpailivat messuyleisön edessä muun muassa ikkunanpesu- ja opastustaidoissa. Lisäksi oli kirjallinen koe ja tuomarit arvioivat myös kilpailijoiden vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja yleisön edessä.

– Kyllähän siivooja on tänä päivänä hyvin pitkälti asiakaspalvelija. Hän tapaa työtä tehdessään paljon ihmisiä ja kaikkien kanssa pitää osata olla tekemisissä, päätuomari Satu Lind perustelee esiintymistaitojen tärkeyttä.


– Totta kai myös tekninen osaaminen on erittäin tärkeää ja se tulee olla puhtausalan ammattilaisella hallussa. Kaikilla finalisteilla oli yllättävänkin hyvää osaamista, mutta voittajan saamat pisteet erottuivat kyllä joukosta.

Kilpailua seurasi tarkasti suuri joukko alan ammattilaisia. Juontaja Janne Porkka totesikin, että niin asiantuntevan yleisön edessä ei voi olla helppoa kilpailla ja teki parhaansa sulattaakseen kilpailijoiden isoimman jännityksen pois rennonletkeällä juttelullaan.

– Kyllä jännitti, mutta oli todella positiivinen ja mukava kilpailu. Ja kilpakumppanit olivat mahtavia, meille tuli heti hieno yhteenkuuluvuuden tunne kun tapasimme. Olemme pystyneet yhdessä purkamaan kilpailupaineita tuolla takahuoneessa, Teija Lahtinen sanoo.

Hän on työskennellyt siivoojana 17 vuotta ja aikoo ehdottomasti pysyä ammatissa.

– Kyllä tämä on ihan minun juttuni. Parasta työssäni ovat asiakkaat ja se, että pystyn palvelemaan asiakkaita heidän tarpeidensa mukaan. Tärkeää on myös se, että tässä ammatissa näkee oman kätensä jäljen.

Teija Lahtinen myöntää ”tuovansa töitä kotiin” eli olevansa ahkera siivooja myös kotona.

– Mieheni sanoo, että pienemmälläkin pääsee hoitoon, kun kuljen kotona imuri toisessa ja siivouspyyhe toisessa kainalossa, Teija nauraa.

Hän kertoo olevansa "siivouskonefriikki" ja käyttävänsä koneita mahdollisimman paljon keventääkseen työtään. Voittaja myös seuraa innolla siivouskoneiden ja koko alan kehitystä.

Tähän Finnclean-messut tarjosivatkin hyvän mahdollisuuden. Esillä oli runsaasti alan uusia palveluja, laitteita ja ratkaisuja.

– Finnclean-messuilta haetaan erityisesti uusia ideoita omaan työhön. Niitä löytyi esimerkiksi uutuustuoteosastolta, jossa oli esillä tänä vuonna markkinoille tulleita uusia tuotteita, kertoo Suomen Siivoustekninen Liitto ry:n (SSTL) toiminnanjohtaja Tarja Valkosalo .

Entistä tehokkaammat työvälineet ja työskentelytavat ovat tärkeitä koko alan tulevaisuuden kannalta.

– Taloudellinen taantuma on helpottanut puhtausalan työvoimapulaa, mutta pian uusia tekijöitä tarvitaan jälleen lisää, sillä myös puhtausalalta poistuu eläkkeelle suuri joukko henkilöstöä lähivuosina. Työn tehokas organisointi edellyttää uusimpien tekniikoiden ja välineistön käyttöönottoa. Näihin tutustumiseen ja vertailuun messut tarjoavat oivalliset puitteet, Tarja Valkosalo toteaa.

Tampereen Messut Oy järjesti Finnclean-messut SSTL:n toimeksiannosta. Tapahtuma on alan ammattilaisille tärkeä kohtaamispaikka.

– Finnclean-messuilla on pitkät perinteet tapahtumana, jossa tavataan asiakkaita, kollegoja sekä verkostoidutaan uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Messuille on perinteisesti lähdetty eri puolilta Suomea hakemaan tietoa oman työn kehittämisen pohjaksi, Valkosalo toteaa.

– Finnclean-messuille ja -koulutuspäiville osallistumalla puhtausalan ammattilainen pysyy ajan tasalla ja saa yhdellä kertaa laajan näkökulman innovaatioihin sekä alaa puhuttaviin asioihin.

Kuvat: Jenni Satola ja Samuli Niva.

Jaa ystäviesi kanssa: