Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Piia Kantoluoto on elämäntapahevosenhoitaja

24.02.2011

Kilpailevan hevosen menestyksen edellytys on kokonaisvaltainen hyvinvointi. Hyvinvoinnin edellytys on kokonaisvaltainen hoitaminen. Tämä puolestaan edellyttää ammattilaisen osaamista, minkä todistaa viime vuoden Hevoset-messuilla hevosenhoitajan mestaruustittelin ansainnut Piia Kantoluoto .


Työskentely hevosten kanssa on 14 vuotta hevosenhoitajana työskennelleelle Piia Kantoluodolle elämäntapa.

Hän sanookin, että pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista vaativaan hevosten hoitamiseen tulla olla palava halu, jotta pitkät ja haasteellisetkin työpäivät houkuttelevat.

Kokemuksesta hän tietää myös, että paneutuminen hevoseen myös palkitaan, kun hevonen menestyy.

- Ammattiravitallilla hevosenhoitaja saa työskennellä hyvin itsenäisesti omien näkemysten mukaan. Hevosten kanssa tulee silloin toimittua kuin ne olisivat omia.

- Hevosen kehittymisen ja menestymisen myötä näkee myös oman panoksensa tuloksen.

- Hevosenhoitajalla on siis suuri vastuu, mutta myös vapaus työssään, Kantoluoto kertoo.

”Tavallaan glamouria”

Hevosenhoitajan tyypillinen työpäivä voi kuulostaa vaikkapa tältä:

- Aamulla herätään viideltä, ja kuudelta aloitetaan hevosten ruokinnat, tarhaukset sekä karsinoiden putsaukset. Puoli kahdeksalta lähdetään ensimmäisen hevosen kanssa lenkille, ja sitä hommaa tehdään puoleenpäivään asti. Päiväruokinnan jälkeen iltapäivällä hoidetaan esimerkiksi hevosten jalkoja sekä varusteita, ja alkuillasta on jälleen ruokinnan aika, Piia Kantoluoto summaa.

- Kilpailupäivänä reissuun lähdetään iltapäivällä ja takaisin palataan puolenyön jälkeen. Kuorma-auton ratissa on tullut istuttua melkoisesti. Kerran laskeskelin, että vuositasolla kilometrejä kertyi 50 000.

Vaikka Kantoluoto liitetään hevosenhoitajana koviin ravurinimiin, kuten Ribaudeen, Callela E-mailiin, Ranch Get Oniin ja Goldenburgiin, ei tuloksia ole syntynyt helpolla. Taustalla on paljon pölyä, hikeä, sitkeyttä ja määrätietoisuutta.

- Kyse ei siis ole varsinaisesta glamourista, vaan kovasta työstä. Vaikka toisaalta, kun saa tehdä sitä, mitä haluaa, niin tavallaanhan se on glamouria, Kantoluoto keksii.

Hevosenlukutaitoa

Piia Kantoluoto on hankkinut ammattitaitonsa käytännön työn kautta. Hän uskoo kantapääopistoon.

- Ei hevosten kanssa tule koskaan oloa, että nyt olen valmis hevosenhoitaja, vaan jatkuvasti oppii uutta. Hevosenlukutaito syntyy vuosien myötä, hän kiteyttää.

- Hevonen on tapa- ja saaliseläin, joka on tyytyväinen, kun kaikki päivän rutiinit tapahtuvat samalla tavalla, samaan aikaan ja samassa paikassa. Tuttuus luo sille turvallisuutta. Käytännössä rutiinit kuitenkin muuttuvat, kun esimerkiksi lähdetään kilpailuun tai talli vaihtuu. Niissä tilanteissa hoitajan ja hevosen hyvä suhde luo hevoselle turvallisuutta.

Kokkolasta kotoisin oleva Kantoluoto työskenteli pitkään Harri Koivusen ravitallissa luottohoitajana. Tämän vuoden tammikuussa hän aloitti työt Tampereen hevosklinikalla, jossa hän pääsee hyödyntämään hevosenkäsittelytaitojaan lääkärin avustajana.

Huomattava mestaruus

Viime keväänä Piia Kantoluoto osallistui Hevoset-messuilla järjestettyyn Hevosenhoitajien Mestaruuskilpailuun, jossa kisaajien tiedot ja taidot punnittiin kolmiosaisessa koitoksessa.

Kisapäivä koostui teoriakokeesta, satulointi- ja valjastustestistä sekä tietokilpailuosuudesta. Kokemus ja urheilumieli toivat Kantoluodolle voiton.

Sain voiton myötä mukavasti huomiota hevosalan ihmisten keskuudessa sekä monessa lehdessä ja radiossa.

piia kantoluoto, Hevosenhoitajien mestaruuskilpailun voittaja

- Se oli kyllä tosi mukava kokemus, joten rohkaisen muitakin hevosenhoitajia tänä keväänä mukaan kilpailuun.

- Sain voiton myötä mukavasti huomiota hevosalan ihmisten keskuudessa sekä monessa lehdessä ja radiossa.

- Uudessa työpaikassanikin työkaverit sanoivat leikillisesti, että ”meille kelpaavatkin vain Suomen parhaat”, Vuoden 2010 Hevosenhoitajien mestaruuskilpailun ykkönen hymyilee.

Lue myös kevään 2010 Hevosenhoitajien Mestaruuskilpailun voittajan Kyra Kyrklundin haastattelu.

Lisätietoa vuoden 2011 Hevosenhoitajien Mestaruuskilpailusta

Hevoset 2011

Jo kolmannen kerran järjestettävät Hevoset-messut houkuttelevat jälleen hevosalan harrastajia, kilpailijoita, ammattilaisia ja aloittelijoita sekä perheitä Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 8.–10.4.2011 .

Kaikelle kansalle tarkoitetun messutapahtuman ohjelmassa on jälleen luvassa muun muassa viihteellisiä ja opetuksellisia näytöksiä, seminaareja sekä näytteilleasettajien laajaa tarjontaa. Mukana ovat merkittävimmät alan toimijat, järjestöt ja yhdistykset.

Tunnelmia Hevoset 2010 -messuilta

Jaa ystäviesi kanssa: