Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Oskari Palomäki on hieman pelle peloton

26.01.2011

Oskari Palomäki on tuttu kasvo televisiosta ja erilasten tapahtumien energisenä juontajana. Moni ei taida tietää, että alkuperäiseltä ammatiltaan tämä sanavalmis viihdyttäjä on timpuri eli rakennusalan miehiä. Ei siis ole lainkaan sattumaa, että hänet nähdään helmikuisten Asta Rakentaja -messujen isäntänä.

Hän tietää, että suomalainen mies on edelleen ”kyllä minä tämän osaan itse tehdä” -asenteella varustettu. Hän myöntää olevansa sellainen itsekin. ”Tosimies taitaa kaikkien masiinojen, vempainten ja aparaattien korjaamiset”, hän sanoo huvittuneena.

- Kyllä minussakin sellaista pelle pelottoman vikaa on. Meni rikki sitten vispilä tai ilmastointilaite, minun on päästävä tutkimaan, että osaisinkohan korjata sen itse.

- Niinpä puran laitteet yleensä täysin atomeiksi, jotta näen, missä vika on ja onko jokin osa fiksattavissa tai vaihdettavissa. On sitten aivan eri asia, onko laite enää turvallinen, jos purkamisen ja kasaamisen jälkeen pöydällä on seitsemän ylimääräistä osaa.

- Ollaan me miehet aika pääkköjä, sillä useinkaan emme voi tunnustaa, että jotain asiaa emme osaa, Oskari Palomäki nauraa.

Timpuri-juontajan mielestä näissä korjaamisasioissa miehen ja naisen välillä on selvä ero.

- Jos naisen huulipuna lakkaa toimimasta, päätyy hän heittämään sen roskakoriin ja ostamaan uuden. Miehessä puolestaan herää mielenkiinto, mikä voisikaan olla huulipunapötkön mekanismi ja olisiko se vielä ehjättävissä, Palomäki antaa arkisen esimerkin.

”Olen messuvieraiden lautapoika”

Vaikka Palomäellä on takanaan yli 10 vuoden kokemus kirvesmiehen töistä, ovat vuodet toisella alalla vieneet mukanaan tuntuman nykyrakentamiseen. Tässä tullaankin hänen mukaansa asian ytimeen; remontointiin ja rakentamiseen tarvitaan nimenomaan ajankohtaista tietoa.

- Asta Rakentaja -messuilla on lupa kysellä, tutkia ja oppia. Ei se ole kenenkään kunniasta pois, jos turvautuu jonkun toisen apuun. Oleellista on saada viime käden tietoa esimerkiksi rakenteista, lakimuutoksista ja ideoista.

Palomäki näkee oman roolinsa messuilla kävelevänä opaskylttinä. Jos hänellä ei ole tietoa, hän lupaa sellaisen hankkia.

- Pitää muistaa, että itse en ole todellakaan mikään pokasahojen mestari tai rakentaja-rane, sillä rakennustyömaa-ajoistani on jo vuosia. Olen siis ennemminkin messuvieraiden lautapoika.

- Tarkoitukseni on auttaa yleisöä löytämään vastaukset heidän kysymyksiinsä, sillä kävijöitähän messujen on tarkoitus palvella.

- Ohjelmalavalla on tapahtumaa kaiken päivää, joten ammattilaisten tietoa on luvassa. Itse olen mukana paitsi juontajana, myös haastattelijana, sanoo Palomäki, jonka arki on muun muassa televisio-ohjelmien suunnittelua, käsikirjoitusten tekoa sekä yritystapahtumien tuottamista ja juontamista.

”Elämä on kivaa – eikö niin?”

Oskari Palomäki haluaa hehkuttaa messuja lyyrisesti: ”Messuilla haaveet voivat tulla todeksi”.

- Saattaahan olla, että joku on unelmoinut vaikkapa hieman erikoisemmasta saunan valaistuksesta tai yksilöllisestä ulkovuorauksesta kuvitellen, että sellaista ei ole mahdollista löytää. Messuilla vastaan voi hyvinkin tulla ratkaisuja, joilla toteuttaa omat suunnitelmat, Palomäki havainnollistaa.

- Elämähän on kivaa, eikö niin? Messujen ajatuksena on antaa virikkeitä, neuvoja ja ratkaisuja, jotka tekevät elämästä vielä kivempaa ja helpompaa, messuisäntä kiteyttää.

”Ei mitkään äijämessut”

Tänä päivänä kodin remontoiminen ei ole pelkästään miesten hommaa, tietää Palomäki. Naiset osallistuvat siihen siis yhä useammin.

Kodin suunnitteleminen, rakentaminen, remontoiminen ja kalustaminen
ovat luovan prosessin tulosta.

oskari palomäki, Asta Rakentaja -messujen isäntä

- Nykyisin naiset osaavat asentaa laminaatit lattiaan, tapetoida ja maalata siinä missä mieskin, joten ei Asta Rakentajassa todellakaan ole kyse mistään äijämessuista. Tosiasiahan on myös, että naisilla on useimmiten miestä parempi kyky hahmottaa kodin sisustamista, ja siihenkin messut antavat vinkkejä.

Palomäki muistuttaakin, että kodin suunnitteleminen, rakentaminen, remontoiminen ja kalustaminen ovat luovan prosessin tulosta. Messuilla mielikuvat oman kodin ratkaisuista voivat konkretisoitua.

- On ymmärrettävä, että kodeissa kaikki samassa tilassa samaan aikaan näkyvien elementtien on soinnuttava yhteen. Siksi esimerkiksi pakkomielteinen ajatus mustasta nahkakulmasohvasta ei ole järkevää, sillä on otettava huomioon myös huonekalun ympäristö.

- Messuilla on mahdollista saada neuvoja, jotta kokonaisuuden näkeminen sielujen silmillä onnistuu, Oskari Palomäki maalailee.

Parisuhdeneuvontaakin häneltä irtoaa.

- Kodin suunnitteleminen on aina kompromissi.

Asta Rakentaja 2011

Asta Rakentaja -messut 11.–13. helmikuuta 2011 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa koostuvat jälleen rakentamisen, remontoinnin ja asumisen teemoista, jotka konkretisoituvat näytteilleasettajien osastoilla, tietoiskuissa, seminaareissa sekä työnäytöksissä.

Yhtä aikaa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa toteutetaan myös Keräily-messut.

Oskari Palomäen kuvat: Rami Yli-Pukka.

Tunnelmia Asta Rakentaja 2010 -messuilta

Tunnelmia Keräily 2010 -messuilta

Jaa ystäviesi kanssa: