Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Kyra Kyrklund uskoo yleishevosmiesasenteeseen

24.02.2011

Olympiatasolla kilpaillut kouluratsastaja Kyra Kyrklund , jos kuka, tietää hevosen kouluttamisen haasteet. Hänen mukaansa taitavaksi hevosalan ammattilaiseksi tullaan yleishevosmiesasenteella sekä pitkäjänteisellä työllä. Hän muistuttaa myös, että hevonen yhdistää ihmisiä yli sosiaalisten ja maiden rajojen.

Kansainvälisesti menestynyt kouluratsastaja ja valmentaja Kyra Kyrklund osoittaa esimerkillään, kuinka kurinalaisella työllä saavutetaan hyviä tuloksia. Hänen arkeensa ei hienostelua mahdu, sillä päivät täyttyvät määrätietoisesta yhteistyöstä erilaisten hevosten kanssa. Tälläkin hetkellä Kyrklundilla on koulutettavana kuusi hevosta.

– Aivan kuten missä tahansa ammatissa, myös hevoskoulutuksessa tulee toisinaan tunne, että työ on pitkäveteistä ja edistystä ei muka tapahdu. Silloin vain täytyy puurtaa, olla sinnikäs ja uskoa, että tulosta syntyy, Kyra Kyrklund miettii.

– On myös uskottava itseensä, eli vaikka aina hevonen ei kehity toivotulla tavalla, on voitava luottaa omiin taitoihin, Kyrklund lisää.

Hänen kohdallaan sisu on palkittu, sillä kansainvälisillä areenoilla nainen on ansainnut yli 30-vuotisella urallaan muun muassa MM-hopeaa, maailmancupin voiton, useita 5:siä sijoja olympialaisissa sekä lukuisia korkeita sijoituksia kansainvälisissä kilpailuissa. Hän on niittänyt kunniaa muun muassa Piccolon, Nøren, Matador II:n, Edinburgin, Flyinge Amiralin, Masterin ja Maxin kanssa.

Kyrklund uskoo ainakin parin tällä hetkellä koulutuksessaan olevan hevosen taipuvan tulevaisuudessa Grand Prix -tason suorituksiin.

Kiitos tuo tulosta

Hevosiin eivät päde samat lait ja säännöt kuin ihmiseen. Hevonen on perusluonteeltaan pako- ja laumaeläin, joten sitä on osattava totuttaa erilaisiin tilanteisiin. On myös huomioitava, että hevoset ovat yksilöitä, joten oppimiseenkin menee eri hevosilla eri aika.

– Itse olen huomannut, että nuoria hevosia on tehokkaampaa opettaa muiden hevosten parissa. On myös oltava itsevarma, vaikka toisinaan kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Silloin yleensä palaan hevosen kanssa helpompiin suorituksiin ja analysoin, missä ongelma mahtaa olla.

– Joillakin hevosilla on luontaiset lahjat keksiä nopeasti, mitä siltä odotan. Olennaista on silloin kiittää hevosta, jolloin se tahtoo onnistua jatkossakin. On myös hevosia, joilta menee enemmän aikaa oppia. Silloin on ymmärrettävä kiittää sitä jo siitäkin, kun se reagoi oikeaan suuntaan, Kyrklund opastaa.

– Toinen hevonen hallitsee siis jo 7-vuotiaana Grand Prix -liikkeitä, kun taas toinen saavuttaa saman tason vuotta paria myöhemmin. Ei ole olemassa mitään valmista koulutussapluunaa, johon kaikki hevoset mahtuisivat.

Kokonaisvaltainen huolenpito

Kyra Kyrklundin mukaan menestyksen kulmakivenä on ennen kaikkea yleishevosmiesasenne. On myös helpompaa, jos kisattava hevonen on ratsastajan itsensä kouluttama, jotta hänellä on tuntuma hevosen sekä fyysiseen että psyykkiseen historiaan.

– Sitä paitsi valmiin kansainvälisen kilpailukykyisen Grand Prix -hevosen ostaminen on vaikeaa ja erittäin kallista.

– Jotta hevonen yltää korkealle, täytyy ratsastajalla olla ymmärrystä muustakin kuin ratsastuksesta, eli on pidettävä huolta hevosesta kokonaisvaltaisesti.

– Lähtökohtana on kyky arvioida jopa varsan mahdollisuuksia, rakennetta, verilinjoja ja luonnetta. On myös tiedettävä, kuinka hevosen lihaskuntoa ylläpidetään, mikä on muun muassa hieronnan ja kengityksen rooli hevosen hyvinvoinnissa sekä millaisiin eläinlääkinnällisiin ratkaisuihin tulee kulloisessakin tilanteessa päätyä, Kyrklund antaa esimerkkejä.

– Lisäksi on tärkeää osata innostaa ympärillä olevia ihmisiä auttamaan taloudellisesti kuten sponsoroimaan tai tarjoamaan hevostaan koulutukseen.

Hevoset yhdistävät

Hevosmaailma ei ole Kyrklundin mukaan pelkkää ratsastamista, koulutusta ja puurtamista. Se on myös mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.

– Olen tavannut hevosharrastuksen ja -ammatin tiimoilla paljon mielenkiintoisia ihmisiä. Myös esimerkiksi ulkomaille muuttaessa hevosihmisten kautta on mahdollisuus päästä nopeasti sisään uuden maan oikeaan arkeen ja elämään. Sitä kautta myös vieraan kielen opetteleminen on nopeampaa ja helpompaa.

– Hevoset eivät piittaa siitä, kuinka paljon ihmisen tilillä sattuu rahaa olemaan tai mistä taustoista kukin tulee, joten on hienoa nähdä, kuinka hevoset yhdistävät ihmisiä yli sosiaalisten ja maidenkin yli, Kyrklund iloitsee.

Idolisointi ei kiinnosta

Kyra Kyrklund on yksi kautta aikojen menestyksekkäimpiä suomalaisia ratsastajia. Huhtikuisilla Hevoset-messuilla hänet nähdään sekä seminaariluennoitsijana että näytösareenan esiintyjänä. Hän ei innostu idolisoinnista, vaan muistuttaa olevansa aivan tavallinen ihminen, joka on aloittanut uransa 10-vuotiaana kummitätinsä työhevosen selässä.

– Toivon, että ihmiset tulevat rohkeasti juttelemaan kanssani. Lupaan, etten pure enkä potki, Kyrklund sanoo nauraen.

– Kyllä minäkin olen ollut ratsastuskouluratsastaja. Haluankin tulla Hevoset-messuille nimenomaan tapaamaan ihmisiä ja inspiroimaan heitä hevosharrastuksen pariin. On hyvä muistaa, että ratsastaminen on hieman kuin pyörällä ajaminen; kun sen kerran on nuorena oppinut, sen muistaa myöhemminkin, vaikka välissä olisi vuosia.

Haluankin tulla Hevoset-messuille inspiroimaan ihmisiä hevosharrastuksen pariin.

KYRA KYRKLUND, kansainvälinen kouluratsastaja ja valmentaja

Kyrklund on tyytyväinen, että Hevoset-messuilla on mukana niin ratsastus- kuin ravipuolenkin osaajat ja harrastajat.

– On tärkeää olla kiinnostunut muistakin hevosalan lajeista kuin vain omastaan, sillä siten saa tuoreita näkemyksiä omaankin tekemiseen. On turhaa olla varovainen kokeilemaan uutta, Kyra Kyrklund kannustaa.

Lue myös kevään 2010 Hevosenhoitajien Mestaruuskilpailun voittajan Piia Kantoluodon haastattelu .

Hevoset 2011

Jo kolmannen kerran järjestettävät Hevoset-messut houkuttelevat jälleen hevosalan harrastajia, kilpailijoita, ammattilaisia ja aloittelijoita sekä perheitä Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 8.–10.4.2011 .

Kaikelle kansalle tarkoitetun messutapahtuman ohjelmassa on jälleen luvassa muun muassa viihteellisiä ja opetuksellisia näytöksiä, seminaareja sekä näytteilleasettajien laajaa tarjontaa. Mukana ovat merkittävimmät alan toimijat, järjestöt ja yhdistykset.

Tunnelmia Hevoset 2010 -messuilta

Jaa ystäviesi kanssa: