Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen tapahtumat järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

”Kokonaisturvallisuus 2015 on antoisa kokemus jokaiselle”

16.12.2014

Syyskuinen Kokonaisturvallisuus 2015 on suurtapahtuma, joka suuresta otsikostaan huolimatta koskettaa aivan jokaista kansalaista. Messutoimikunnan puheenjohtaja, teollisuusneuvos Erkko Kajander vakuuttaa, että tapahtumassa jokaisen yksittäisen ihmisen, perheen ja teemaan liittyvän ammattilaisen on mahdollista löytää itsensä merkittävänä osana turvallisuuden rakentamista.

- Vaikka kyse on suuren mittakaavan otsikosta ja turvallisuudella viitataan muun muassa yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseen, on ajatuksena silti saada aikaiseksi ilmapiiri, jossa jokainen voi nähdä oman roolinsa turvallisuuden luomisessa. Siksi suurtapahtuman iskulauseena on Kokonaisuusturvallisuus – yhteiskunta yhdessä, Erkko Kajander täsmentää.

Kokonaisturvallisuus 2015 -messujen näyttämöllä ovat kokonaisturvallisuuden eri osa-alueet ja toimijat eli kansalaiset, järjestöt, elinkeinoelämä ja viranomaiset. Teemaan sisältyvät muun muassa kyberturvallisuus, maanpuolustus, luonnonkatastrofit, henkilöturvallisuus ja arjen turvallisuus. Messupäivät ja muu saman viikon teemaan liittyvä ohjelma tarjoavat siis kattavan läpileikkauksen suomalaisesta kokonaisturvallisuudesta ja sen toimijoista suurelle yleisölle sekä alan ammattilaisille.

Erkko Kajanderin mukaan on tärkeää ymmärtää, että turvallisuus ei pohjaudu pelkästään esimerkiksi viranomaisten ja maanpuolustuksen toimintaan, vaan jokainen voi omalla osuudellaan vaikuttaa itsensä, lähipiirinsä ja yhteiskunnan turvallisuuteen.

- Sanoisin, että kaikki kulminoituu loppujen lopuksi välittämiseen. Jos sanoo välittävänsä, mutta se ei johda tekoihin, on kyse vain sanoista. Tai jos sanoo tahtovansa, eikä se johda tekoihin, sekin on vain sanahelinää, Kajander muistuttaa.

Jos sanoo välittävänsä, mutta se ei johda tekoihin, on kyse vain sanoista.

erkko kajander

Arjen turvallisuutta

Kokonaisuusturvallisuus 2015 tulee olemaan elämyksellinen, sillä luvassa on runsaasti näytöksiä, tietoiskuja ja seminaareja. Tämän lisäksi Erkko Kajander uskoo, että messupäivien hedelmänä jokaiselle messukävijälle jää kotiin viemisiksi ymmärrys jokapäiväisten valintojen heijastumisesta omaan arkeen.

- Toki esimerkiksi puolustusvoimien näytökset ja muu vastaava ohjelma tulee tekemään vaikutuksen, vaan tapahtumasta saa jokainen varmasti turvallisuutta lisäävää materiaalia omaankin elämäänsä, Erkko Kajander esittelee.

Hän huomauttaa, ettei turvallisuus arjessa ole korkeanluokan matematiikkaa.

- Turvallisuushan on loppujen lopuksi muun muassa sitä, että pidämme kaiteesta kiinni rappusissa, päivitämme ensiaputaitojamme, tarkistamme palovaroittimet ja varaudumme vaikkapa sähkökatkoksen seurauksiin.

Oman turvallisuuden lisäksi peräänkuulutan myös läheisistä ja naapureista huolehtimista sekä muistutan vapaaehtoistyön mahdollisuuksista.

erkko kajander

- Oman turvallisuuden lisäksi peräänkuulutan myös läheisistä ja naapureista huolehtimista sekä muistutan vapaaehtoistyön mahdollisuuksista, Kajander kannustaa.

Paino sanalla turvallisuus

Turvallisuuden vastakohtia ovat uhkakuvat ja ongelmat. Kokonaisturvallisuus 2015 tähtää nimenomaan uhkien ja vaikeuksien torjumiseen sekä niistä selviämiseen. Suurtapahtuma yhdistää luontevasti yhteiskunnan turvallisuusstrategian, tiedotusvälineiden roolin ja yksilötason toiminnan.

- Kyllä esimerkiksi erilainen tieto sodista ja muista epävarmuutta synnyttävistä tilanteista eri puolilla maailmaa voi synnyttää yksilössä pelkotiloja, jotka usein perustuvat tiedotusvälineiden antamaan kuvaan. Siksi median olisi ymmärrettävä oma vastuunsa turvallisuudentunteen luojana, Erkko Kajander miettii.

Kokonaisturvallisuus 2015 -suurtapahtumassa paino on erityisesti sanalla turvallisuus.

- Messutapahtumassa potentiaalisia uhkia käsitellään tosiasiapohjaisesti, eli tiedottaminen perustuu faktoihin. Ilmassa ei siis ole mitään dramatiikkaa, joka herättäisi pelkoa.

Tämän suurtapahtuman tarkoituksena on tuoda tärkeä aihe lähelle ihmisiä ja avata kokonaisuutta ymmärrettävästi sekä lapsille että aikuisille.

erkko kajander

- Tämän suurtapahtuman tarkoituksena on tuoda tärkeä aihe lähelle ihmisiä ja avata kokonaisuutta ymmärrettävästi sekä lapsille että aikuisille. Kokonaisturvallisuutta ei ole käsitelty aiemmin tässä laajuudessa, joten tämä suurtapahtuma on hyödyllinen ja antoisa kokemus jokaiselle, messutoimikunnan puheenjohtaja, teollisuusneuvos Erkko Kajander summaa.

Kokonaisturvallisuus 2015

Tampere toimii vuoden 2015 syyskuussa näyttämönä yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden suurtapahtumalle. Tapahtumakokonaisuuden muodostavat Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 4.–6.9.2015 järjestettävät Kokonaisturvallisuus 2015 -messut sekä samalla viikolla järjestettävät oheistapahtumat ja näytökset. Suurelle yleisölle ja alan ammattilaisille suunnattu tapahtuma tulee näkymään Tampereella laajasti.

Jaa ystäviesi kanssa

Nyt voit seurata Tampereen Messuja myös Twitterissä!