Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Kokki Arto Rastaalla on kestävä ajatus

09.03.2012

Huhtikuisilla Puutarha 2012 -messuilla on mukana muun muassa tv:stä tuttu kokki Arto Rastas . Hän on lähiruuan kannattaja, joten messuillakin hänet nähdään lähiruokanäytöksissä. Mies muistuttaa, että lähiruokaa voi tuottaa omalla parvekkeellaankin. Lisäksi hän kannustaa hyödyntämään metsiemme antia.

Alansa maailmanmestari Arto Rastas mieltää lähiruuan nimenomaan lähikunnissa tuotettuina elintarvikkeina. Näin ollen esimerkiksi Lapissa tuotettu poronkäristys tulisi nauttia nimenomaan Lapin maisemissa, eikä lennättää eteläsuomalaisten ruokalautaselle.

– Siitähän ollaan montaakin mieltä, että mikä se kilometriraja on, mutta itse näkisin, että lähiruokaa on nimenomaan sellainen, jonka tuotantoon voi vaikkapa käydä tutustumassa ja jonka kuljetus on ympäristöystävällistä, Rastas määrittelee.

– Tällä hetkellä lähiruuan saanti on helppoa isoimmissa kaupungeissa, joissa esimerkiksi kauppahalleista saa samalla reissulla hankituksi niin maidot, juustot kuin lihat ja kasviksetkin. Nykyihminenhän ei mielellään käytä aikaansa keräämässä elintarvikkeita eri paikoista, joten pienemmissä kaupungeissa lähiruuan saaminen keskitetysti voi olla vielä vaikeaa, Rastas myöntää ja lisää:

– Toivottavasti jatkossa mahdollisuudet saada lähiruokaa järkevästi samasta paikasta parantuvat myös pienemmillä paikkakunnilla.

Parvekkeelta ja metsistä

Lähiruuan tuotantoa ei tosin tarvitse jättää ainoastaan alan tuottajien varaan, sillä paljon herkkuja voi jokainen kasvattaa omallakin parvekkeella tai pihapiirissä.

– Uskon, että ihmiset jakaantuvat kolmeen ryhmään, eli niihin, jotka hoitavat puutarhaa lähes fanaattisesti, niihin, joita asia ei voisi kiinnostaa pätkääkään ja niihin, joille puutarhassa puuhastelu on unelma, Arto Rastas pohtii.

Hän rohkaisee luonnollisestikin kaikkia hyödyntämään niin ruukkuja kuin pihan multaa. Se on hänen mielestään kestävää ajatusta.

– Helpointa on tietysti yrttien kasvattaminen, joka onnistuu parvekkeellakin. Rivi- ja omakotitalojen pihalla on hyvä kasvattaa hyötymarjoja, Rastas antaa esimerkkejä.

Asuinalueita katsellessaan Rastasta harmittaa omenapuiden juurelle pudonneet omenat.


– Omenakin taipuisi keittiössä monenlaiseen, kokki muistuttaa.

– Toivon myös, että ihmiset ymmärtäisivät metsiemme voimavaran. Sunnuntainen retki syksyiseen metsään marjastamaan ja sienestämään on jo sinänsä hauska tapahtuma.

– Kyllä metsissä kulkeminen ja kasvien kasvattaminen myös mielenrauhaa lisää, edellyttäen, että siitä ei oteta stressiä. Tarkoitushan on, että kasvien kasvattaminen ja ruuanlaitto ovat rentoa puuhaa, sanoo Arto Rastas.

Arto Rastas loihtii herkullista lähiruokaa kotimaisista kasviksista ja yrteistä Kesäkeittiössä kaikkina messupäivinä. Lauantaina 14.4. messuilla kokkaa myös Vuoden tamperelaiseksi valittu chiliyrittäjä Marko Suksi, joka on intohimoinen chiliharrastaja ja tulisen ruoan sanansaattaja Suomessa. Puutarha 2012 lupaa ennätyksellisen paljon piha- ja parvekekalusteita, keittiöpuutarhan herkkuja, yrttejä ja lähiruoan huumaavaa tuoksua, puutarhakoneita sekä kukkaloistoa. Valopuutarhassa ihastuttavat erilaiset valaistusratkaisut ja Teemapihat esittelevät pihaideoita hyötypuutarhan ystäville sekä modernin, romanttisen ja ylellisen tyylin suosijoille.

Supermessuviikonloppu — viisi messutapahtumaa

Viisi messutapahtumaa samassa viikonvaihteessa 13.–15.4.2012 – jokaiselle jotakin.

Jaa ystäviesi kanssa: