Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Kodin sisustamisen megatrendi on tekemisen ilo

22.05.2011

Oma koti on kaunis koti, kun se on väri- ja tyylimaailmaltaan heijastusta omasta persoonasta. Tikkurila Oyj:n designpäällikkö Marika Raike rohkaisee satsaamaan kodin sisustamiseen, sillä silloin hänen mukaansa koti on kirjaimellisesti viihtyisä.

Ei ole lainkaan yhdentekevää, millaisten värien ja esineiden keskellä kotikeskeinen suomalainen eloansa viettää. Tikkurila Oyj:n designpäällikkö Marika Raike tahtoo ohjeillaan tehdä kotimaalarin valinnat ja suunnitelmat mahdollisimman helpoksi kannustamalla turvautumaan valmiisiin väriyhdistelmiin ja alan asiantuntijoiden apuun.

– Sävyillä, valoilla ja muilla sisustuselementeillä on suuri merkitys ihmisen kokemukseen siitä, kuinka viihtyisä koti on. On helpompaa elää, kun kodin visuaalinen ympäristö on sopusoinnussa asukkaidensa kanssa. Usein kyllä pelkkä siivoaminen ja tavaroiden vähentäminen riittää, Marika Raike sanoo.

Yksilöllistä etsimässä

Juuri omaan pirtaan sopivan kodin toteuttamiseen ei siis ole Raiken mukaan olemassa yhtä sapluunaa, vaan kotoisan ympäristön luomiseen tarvitaan pientä tutkimusmatkaa omaan persoonaan.

– Toki on tehty paljonkin tutkimuksia eri värien vaikutuksesta ihmiseen, mutta itse olisin varovainen päättämään toisen puolesta, minkä hän kokee rauhalliseksi tai piristäväksi väriksi.

– Toinen rakastaa ja toinen vihaa esimerkiksi lilaa, joka nyt on suosiossa sisustusvärinä. Näissä asioissa ei ole olemassa yleispätevää sääntöä. Värikokemus ja väreihin liittyvät tunteet sekä muistot ovat hyvin henkilökohtaisia.

– Yleensä kodinsisustajan on vaikeaa valita kotiinsa värejä, joten siksi on tärkeää esittää erilaisia vaihtoehtoja, joiden perusteella näkemykset voivat kirkastua. Useiden toiveena on myös vaivattomuus, siksi valmiiden yhdistelmien tarjoaminen voi olla ratkaiseva sykäys eteenpäin suunnitelmissa.

– Valmiiden ratkaisujen tarjoaminen madaltaa myös kynnystä värien käyttöön kodissa.

Kaunis Koti –tyylitesti auttaa

Yksi käytännönläheinen apukeino omien mieltymysten etsimiseen voi hyvinkin olla Tikkurilan Kaunis Koti -tyylitesti, jonka tarkoituksena on antaa suuntaa kodin uudistamiselle.

– Meidän kehittämän Kaunis Koti -tyylitestin ajatuksena on auttaa sisustajaa hahmottamaan, millainen kokonaisuus kuvastaisi parhaiten hänen persoonaansa. Testin myötä voi selvittää, löytyykö sielun sopukoista luova seikkailija, moderni pelkistäjä, valikoiva nautiskelija, aitouden etsijä vai herkkä haaveilija. Sen jälkeen on huomattavasti helpompi tehdä päätöksiä kodin esineiden, pintojen ja valaistuksen suhteen, Raike neuvoo.

– Kaunis Koti -tyylitestin taustalla on tutkimus suomalaisten ajatuksista esteettisyydestä. Tulevilla Asta Koti -messuilla kävijöiden on mahdollisuus tulla tekemään testi ja tutustua konkreettisiin esimerkkihuoneisiin. Osastollamme olevien asiantuntijoiden kanssa keskustellessa on helpompaa luoda mielikuvia erilaisista vaihtoehdoista ja uskaltautua kodin värien uusimiseen.

– Kaunis Koti -värilastuissa on päävärinä aina itse seinän maalausväri ja sen lisäksi mukana on kolme siihen sointuvaa sävyä, joita voidaan käyttää maalauksellisten yksityiskohtien toteutukseen tai esimerkiksi verhojen ja mattojen värivalintoihin.

Megatrendinä luonnonmukaisuus

Tämän hetken trendeissä vallalla ovat itse tekeminen sekä luonnonläheisyys.

– Kyllä, omin käsin tekeminen on tämän hetken megatrendi. Erilaiset sablonit, projisointimaalaukset ja tekstit ovat todella suosittuja. Vallalla on siis käsillä tekemisen ilo, Raike hehkuttaa.

– Nyt on suuri kysyntä luonnonmukaisia materiaaleja imitoiville pinnoille, eli erilaisten kivi- ja puupintojen kiinnostus on valtava. Myös erilaiset öljyt ja vahat ovat tämän päivän juttu.

Vallalla on käsillä tekemisen ilo.

marika raike , Tikkurila Oyj:n designpäällikkö

– Toivon ihmisten lähtevän rohkeasti etsimään omia ajatuksia juuri itselle sopivasta sisustuksesta. Itse en tahdo koettaakaan olla jokin auktoriteetti, joka määrittelisi valmiit kaavat kunkin valinnoille. Olennaista on löytää jokaisen oma tyyli, Marika Raike summaa.

Asta Koti, Tampereen Antiikkimessut, Tampereen Taidemessut ja Pienoisrautatiepäivät

Asta Koti 2011 -messut järjestetään jälleen 30.9.–2.10.2011 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Kolme syksynraikasta messupäivää ovat tulvillaan ideoita, tuotteita ja tietoa kodin sisustus- ja remontointisuunnitelmiin.

Samaan aikaan perjantaista sunnuntaihin 30.9.–2.10.2011 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen D-hallissa toteutetaan uudet Tampereen Antiikkimessut sekä Tampereen Taidemessut .

Lauantaina ja sunnuntaina 1.–2.10.2011 C-hallissa pidetään myös
Vuoden 2011 Pienoisrautatiepäivät .

Jaa ystäviesi kanssa: