Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Glorian päätoimittaja Sami Sykkö: Käsityö on uutta luksusta

11.11.2011

Suomen Kädentaidot -messut on alan ehdoton valtakunnallinen ykköstapahtuma, joka houkuttelee vuosittain yli 30 000 kävijää. Tänä vuonna messujen avaajaksi on kutsuttu Glorian päätoimittaja Sami Sykkö . Hän odottaa tulevaa tehtävää kahdestakin syystä.

– Tulen todella mielelläni avaamaan Suomen Kädentaidot 2011 -messut, se on minulle oikea kunniatehtävä. Käsityön merkityksestä puhuminen on valtavan tärkeää, Sykkö sanoo.

– Lisäksi tykkään Tampereesta ja siitä, että pääsen hetkeksi ulos pääkaupungista. On mukava tulla tapaamaan lehden Tampereen alueen lukijoita.

Osaisikohan messujen avaaja kertoa mihin kädentaitoja tarvitaan tänä päivänä, kun kaupasta saa valmiina ihan mitä tahansa?

– Siinäpä se, ihmisillä on jo kaikkea, liikaakin. Käsityö on vastavoima sille. Käsin tekeminen on hidasta ja arvokasta, se on uutta luksusta. Miten ylellistä onkaan saada taidokkaasti tehty käsityö lahjaksi. Sami Sykkö tietää mistä puhuu, sillä pehmeät paketit ovat hänelle tuttuja.

– Äitini on suuresta pohjoiskarjalaisesta perheestä ja lahjakas ompelija. Hän kutoi meille kutomakoneella neuleita ja yhä vieläkin saan häneltä villasukat joka joulu. Tänä vuonna olen toivonut, että äiti kopioisi New Yorkista ostamani ihanan kashmirpipon mallin ja tekisi minulle toisen samanlaisen joululahjaksi.

Myös Sami Sykön isällä on kätevät kädet.

– Hän on tehnyt minulle esimerkiksi kirjahyllyn eikä kotona ole sellaista asiaa, jota hän ei osaisi korjata. Toivoisin, että olisin perinyt isän kiinnostuksen rakentamiseen, mutta en edes koulussa tykännyt veistosta. Kaikki ne koneet ja kova melu olivat pelottavia. Kutominen, virkkaaminen ja kuvioiden aplikoiminen vohvelikankaaseen oli paljon hauskempaa.
Kotona Sami Sykkö harjoitteli toisenlaisia kädentaitoja. Hän leikkasi hiuksia ja kehittyi siinä niin taitavaksi, että tienasi armeija-aikana pitkän pennin laivaston parturina.

– Pikkusiskoparka ei päässyt kampaajalle ennen kuin yläasteikäisenä, koska siihen asti minä leikkasin hänen hiuksensa. Lahjoin häntä Amerikasta tuodulla purukumilla istumaan paikallaan, Sykkö muistelee.
Enää hän ei leikkaa kenenkään hiuksia, mutta arvostaa osaavan parturin kädentaidon korkealle.

– Olen erittäin vaativa asiakas, lopputuloksen on oltava millilleen oikein, Sykkö nauraa.

– Onneksi olen löytänyt taitavia tekijöitä, joiden työn laatuun olen oikein tyytyväinen.

Sykkö arvioi olleensa koululaisena melkoisen pedantti käsitöiden tekijä. Hän ei koskaan hutiloinut ja arvosana olikin kiitettävä.

Käsitöihin ei kuitenkaan syttynyt sen isompaa kipinää eikä Sykkö oikeastaan edes haaveile oppivansa uusia kädentaitoja. Hän iloitsee mieluummin muiden onnistumisista.

– Minä arvostan taitavia käsityöläisiä ja haluan olla kertomassa heidän saavutuksistaan. Katselen myös Suomen Kädentaidot -messujen tarjontaa lehtimiehen silmin. Gloria ei ole käsityölehti, mutta meitä kiinnostavat laadukkaat tuotteet eri aloilta. Ja kyllähän esimerkiksi osa pienistä muotimerkeistä tekee vaatteensa käsin.

Käsityöläisiä Sykkö on tuonut esiin pääkirjoituksissaankin. Kesällä päätoimittaja kertoi visiitistään juankoskelaiseen käsityöläisten kauppaan. Sieltä löytyi laadukas pellavapyyhe, jonka kutojaksi paljastui kahdeksankymppinen Maila . Jo ajat sitten eläkeikään ehtineen naisen sormet syyhyävät edelleen siihen malliin, että kutomista on vain jatkettava.

Sykkö tunnusti pääkirjoituksessa ihailevansa Mailaa ja totesi hänessä olevan jotakin samaa, kuin hiljattain haastattelemassaan muotiguru Karl Lagerfeldissa . Maila ja Karl ovat samaa ikäluokkaa ja molemmat tekevät rakastamaansa työtä hyvin toimeliaina ikävuosistaan piittaamatta.

Pelkkä käsillä tekemisen ilo ei kuitenkaan riitä silloin, jos haluaa elää käsitöillään tai luoda haluttuja design-tuotteita. Tarvitaan bisnesvainua, markkinointitaitoja ja oikeita verkostoja.

– Tärkeintä on kuunnella mitä asiakkaat haluavat. Jos tuote ei käy kaupaksi, niin sitten sitä on muokattava toiseen suuntaan, Sami Sykkö muistuttaa.

– Samalla tavalla minun on päätoimittajana kuunneltava mitä lehden lukijat kaipaavat. Toisaalta meidän tehtävämme Gloriassa on tarjota lukijoille jotain sellaista, mistä he eivät osaa unelmoidakaan. Haluamme viedä heidät hetkeksi irti arjesta, Sami Sykkö luonnehtii omaa työtään.

Myös Suomen Kädentaidot 2011 -messuilla on sama tavoite irrottaa kävijät arjesta. 18.–20. marraskuuta järjestettävä käsi- ja taideteollisuusalan messutapahtuma keskittyy puhtaasti kotimaiseen kädentaidon osaamiseen ja tarjoaa Suomen ja koko Euroopan suurimman käsityötuotteiden aarreaitan. Tampereelle on tulossa liki 600 näytteilleasettajaa. Lisäksi samaan aikaan D-hallissa järjestettävillä kansainvälisillä Kivi ja Koru -messuilla on mukana 67 näytteilleasettajaa.

Suomen Kädentaidot -messut avaa päätoimittaja Sami Sykkö perjantaina 18. marraskuuta kello 11.30 ja teemapuheen pitää Taito ry:n toiminnanjohtaja Marketta Luutonen .
Osastojen tarjoaman laajan tuotevalikoiman lisäksi messujen antia rikastuttavat useat alan kilpailut, upeat näyttelyt, työnäytökset sekä muotinäytökset.

Messujen päänäyttely Tähtinä pohjoisen poro ja lampaat esittelee Lapin käsityökulttuuria ja yhdistää saamelaiskäsityön perinteisen muotokielen moderniin käsityömuotoiluun.
Näyttelyissä on esillä myös uudenlaisia lapasia, helmikorukilpailun parhaimmistoa, tupsupipoja, mattoja, lastenvaatteita, taidelasia sekä metallisia koriste- ja käyttöesineitä.
Kaikkina messupäivinä nähdään näytteilleasettajien taidonnäytteistä kootut Kädentaidot- ja Design-muotinäytökset. Lisäksi lauantaina tunnettu englantilainen neulesuunnittelija Debbie Bliss kertoo neulesuunnittelun trendeistä.

Messuvieraat pääsevät seuraamaan käsityöläisten työskentelyä ja perjantaina ja lauantaina myös YLE FST5:n Strömsö-ohjelmasta tuttujen esiintyjien työnäytöksiä. Sunnuntain työnäytöksissä nähdään puolestaan Kotoliving ja Anu Harkki .

Ateljeekuja tarjoaa mahdollisuuden uniikkien vaatteiden ja asusteiden hankkimiseen. Muotitaiteilija Jukka Rintalan suunnittelemia upeita Tanssii Tähtien Kanssa -pukuja voi ihastella Kuohuviinibaarissa.

Suomen Kädentaidot 2011 ja Kivi & Koru 2011

Suomalainen käsityöosaaminen ja taidokkaat käsintehdyt tuotteet ovat pääroolissa Suomen Kädentaidot 2011 -messuilla, jotka järjestetään 18.–20.11.2011 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Euroopan suurin käsi- ja taideteollisuusalan messutapahtuma toteutetaan nyt jo 16. kerran. Näytteilleasettajia on yli 580.

Samaan aikaan pidetään 10. kansainväliset Kivi ja Koru -messut, jotka esittelevät jalometallien ja jalokivien lisäksi fossiileja, raakamineraaleja, koruja sekä koriste- ja käyttöesineitä. Näytteilleasettajia on 67.

Jaa ystäviesi kanssa: