Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Jyrki Laiho paukuttelee jääkiekkomaan henkseleitä

16.03.2011

Suomen Jääkiekkoliiton olosuhde- ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jyrki Laiho sanoo, että vahvana jääkiekkomaana Suomella on syytä paukutella henkseleitä myös itse jäähallien rakentajana. Tämä voidaan jälleen todistaa maaliskuussa, kun Tampereella järjestetään kansainvälinen Ice Hockey Arenas -tapahtuma.

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n ja Suomen Jääkiekkoliiton järjestämä Ice Hockey Arenas -tapahtuma tuo pian Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen eri maiden kansallisten liittojen edustajia, suunnittelijoita, alan yrittäjiä ja julkisen sektorin päättäjiä. Ei ole tietenkään lainkaan sattumaa, että kokouspaikkana on juuri Suomi.

– On luontevaa, että päivät järjestetään Suomessa, sillä täällä rakentamisen taso on tunnustetusti korkea kaikkien kansainvälisten vertailujen mukaan. Ankarat olosuhteemme ovat pakottaneet etsimään ja löytämään ratkaisuja, joita muualla ei välttämättä ole käytössä, sanoo Suomen Jääkiekkoliiton olosuhde- ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jyrki Laiho ja jatkaa:

– Suomi on myös ehdottomasti yksi jääkiekon huippumaista ja eräs niistä harvoista, joissa ykköslajina on jokin muu kuin jalkapallo. Nämä asiat yhdistettynä ovat kehittäneet suomalaisista jäähalliratkaisuista laadukkaita.

Tiivis vaippa ja kosteuden hallinta

Vaikka Suomella on kansainvälisesti verrattuna lyhyet perinteet jäähallien rakentamisesta, Jyrki Laiho takaa, että taito on sitäkin laadukkaampaa.

– Jääkiekkokaukaloita on ollut Suomessa jo yli sata vuotta, mutta maamme ensimmäinen halli valmistui vasta vuonna 1965 Tampereen Hakametsään. Sen jälkeen rakentaminen oli vielä hetken aikaa hidasta ja pääsi täyteen vauhtiinsa vasta 1970-luvun lopulla. Suomen runsaasta 200 jäähallista yli puolet on syntynyt vuoden 1994 jälkeen, Laiho laskeskelee.

– Olen koulutukseltani arkkitehti ja osallistunut useaan jäähallihankkeeseen niin rakennuttajana kuin suunnittelijanakin, joten tiedän, että jäähalli on rakennuksena äärimmäisen vaativa suunnittelukohde.

– Hallissa pitää olla vakio-olosuhteet läpi vuoden, vaikka ulkoilman lämpötila voi vaihdella 30 astetta kumpaankin suuntaan. Jäänteko on sinänsä teknisesti helppoa, mutta tärkeää on sisäilman lämpötilan ja kosteuden hallitseminen. Mikään muu kohde ei ole tässä mielessä yhtä vaativa, Laiho vakuuttaa.

– Jotta sisäilman hallinta onnistuisi, niin rakennuksen vaipan on oltava hyvin tiivis, koneistojen oikein suunniteltuja ja niitä on osattava myös käyttää, hän tarkentaa.

– Myös toiminnallisuus on hyvin merkittävä asia. Nykyään osataan tehdä hyviä ja toimivia halleja melkeinpä mistä hyvänsä materiaalista, mutta on haastavaa saneerata vanhempia jäähalleja siten, että ne vastaavat nykytarpeita.

Suomipojan neuvot Teksasiin

Kansainvälinen verkostoituminen ja tunnettuuden tavoittelu palkitaan. Jyrki Laiholla on antaa hyvä esimerkki siitä, kuinka sana kiertää ja osaajat löydetään.

– Suomen Jääkiekkoliittoon tulee jatkuvasti paljon erilaisia kysymyksiä jäähallirakentamiseen liittyvistä asioista eri puolilta maailmaa, sillä suomalaiseen innovaatiokykyyn ja osaamiseen luotetaan.

– Kerran Teksasin kuumuudessa ja kuivuudessa haluttiin neuvoja jäähallin suljettuun vedenkierrätykseen. Heidän oli vaikea löytää esimerkkejä ratkaisusta läheltä, joten siinä vaiheessa sain puhelun ja avunpyynnön. Me löysimme omista verkostoistamme helposti heille osaavan konsultin.

– Kaksi vuotta sitten ensimmäistä kertaa järjestetyn IHA-konferenssin jälkeen kaikenlaiset kyselyt ovat vain lisääntyneet. Tarkoitus on järjestää konferenssi jatkossakin joka toinen vuosi. Tällaisille kansainvälisille olosuhdepäiville on selvästi kysyntää.

Suomalaiset näpit monessa mukana

Suomalaisten urakoimia ja rakentamia halleja on ympäri Eurooppaa aina Islannista Unkariin asti. Jyrki Laihon kirjanpidon mukaan jopa Kazakstanista löytyy suomalainen jäähalli.

– Tunnetuimpia ovat tietysti isot areenat, joista esimerkkinä mainittakoon Harry Harkimon kumppaneineen toteuttama Hampurin suurhalli.

– Suomalaiset ovat mukana erittäin monessa hankkeessa tavalla tai toisella eli rakentajina, suunnittelijoina tai vaikkapa komponenttien toimittajina.

Suomalaiseen innovaatiokykyyn ja osaamiseen luotetaan.

JYRKI LAIHO, Suomen Jääkiekkoliiton olosuhde- ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja

– Parasta aikaa Ukrainassa on käynnissä valtava projekti, joka voisi merkitä suomalaisille yrityksille useamman kymmenen harjoitusjäähallin rakentamisurakkaa. Uskon, että niin sanotussa jäähalliviennissä suomalaisyritykset ovat maailman ykkösiä.

Olosuhteellista ja ympäristöystävällistä

Jyrki Laihon jääkiekkoliittoura alkoi 1990-luvun puolivälissä, jolloin hänestä tuli jäähallivaliokunnan jäsen. Nykyisin olosuhde- ja ympäristövaliokuntana tunnetun elimen puheenjohtajana Laiho on ollut jo runsaat 10 vuotta.

– Suomen Jääkiekkoliiton olosuhde- ja ympäristövaliokunnan tehtävänä on edistää ja ohjata lajin olosuhteiden rakentamista Suomessa antamalla tietoa, ohjeita ja neuvoja sekä saattamalla eri osaajia ja toimijoita yhteen.

Maalintuoksuisia lapsuusmuistoja

Jäähallien rakentaminen on aikuisen Jyrki Laihon sydämen asia, mutta rakkaus lajiin syntyi pienen Jyrki-pojan sydämessä.

– Muistan ikuisesti sen hetken, kun kymmenvuotiaana naskalina ensimmäisen kerran astuin sisälle upouuteen maalintuoksuiseen Hakametsän jäähalliin. Silloin sai jättää hyvästit Koulukadun viluisille katsomoille ja katsoa peliä sisätiloissa, Laiho nostalgisoi.

Hänen mukaansa jäähallien rakentaminen on mielenkiintoista, mutta niin on siis itse lajikin. Syntyperäisen tamperelaismiehen muistelmat jatkuvat:

– Ensimmäinen kausi Koulukadun kaukalon katsomossa merkitsi Tapparan kaikkia yhdeksää Mestaruussarjan kotiottelua. Suurin osa myös Ilveksen ja KooVeen peleistä tuli silloin nähtyä. Siitä on nyt liki 50 vuotta.

– Kaikki talvi-illat oltiin kavereiden kanssa jäällä niin myöhään, ettei kiekkoa enää pimeyden takia erottanut. Noista ajoista lähtien jääkiekko on ollut ilman muuta osa elämääni. Harmi vain, että pari isompaa loukkaantumista lopetti veteraanikiekkoharrastukseni joitakin vuosia sitten. Harrastekiekkoilu on erinomaista harjoitusta niin keholle kuin mielellekin, Jyrki Laiho kehuu.

Ice Hockey Arenas

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n ja Suomen Jääkiekkoliiton yhdessä toteuttama Ice Hockey Arenas -tapahtuma järjestetään Tampereella 23.–24.3.2011. Osallistujat ovat kansallisten liittojen olosuhdevastaavia, jäähallien johtajia sekä teknistä henkilöstöä. Torstaina 24.3.2011 tapahtumaan osallistujat tutustuvat Sportec 2011 -messuilla suomalaiseen huippuluokan osaamiseen.

Sportec-, Gymtec- ja Fysiotec-messut

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestetään 24.–25.3.2011 liikuntapaikkojen suurtapahtuma. Sportec-messujen yhteydessä toteutetaan viheralueiden Greentec-teema-alue, ja samaan aikaan pidetään myös kuntoliikunnan Gymtec-messut sekä fysioterapian ja kuntoutuksen Fysiotec-messut .

Jaa ystäviesi kanssa: