Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Jukka Heinolan tavoitteena on laadukas arki

16.03.2011

Liikuntakeskusyrittäjä Jukka Heinolalle hyvinvointi on enemmän kuin liikunta. Hän puhuu mielellään wellness-asenteesta eli kokonaisvaltaisesta elämänhallinnasta, joka onnistuessaan antaa voimaa arkeen. Se on nykyaikaisen liikuntakeskuksen viesti nykyihmiselle.

Jukka Heinola tahtoo kyykyttää sohvan. Hän tahtoo nujertaa myös kalenteriin orjuuttavan elämänrytmin. Hän haastaa ihmiset olemaan myönteisessä hengessä itsekkäitä ja hoitamaan omaa hyvinvointiaan.

– Uskon, että liikunnallisesti aktiivinen ihminen voi kaikella tapaa paremmin, sillä hyvä fyysinen kunto tuo mukanaan vireyttä, joka kantaa arjen rasitteiden ja haasteiden keskellä. Hyvinvoiva ihminen luo siten iloa ympäristöönsä niin kotona kuin työkuvioissakin, Jukka Heinola vakuuttaa.

– Kuntoilu on myös loistava keino puhaltaa arkipäivän höyryjä pihalle. Urheillessa on lupa ottaa aikaa itselleen, eikä silloin tarvitse pohtia muuta kuin omaa meneillään olevaa liikuntahetkeä, Heinola rohkaisee.

Väärä vai oikea lähtökohta?

Jukka Heinolan mielestä nykyinen elämänrytmi on aivan liian kiivasta ja suorittaminen on liian tuttua liian monelle. Hän korostaakin, että liikuntakeskukseen tullessaan ihmisen tavoitteena ei saisi olla vain pyykkilautalihakset.

– Melko usein lähtökohtana ovat ulkoiset tekijät, eli halutaan joko pudottaa painoa tai lisätä lihaksia. Tämä perustuu tietysti niihin mielikuviin, joita kuntokeskuksiin usein liitetään. Mielikuvia tärkeämpää on silti hahmottaa kunkin asiakkaan oma elämäntilanne ja arjen haasteet sekä laatia sen pohjalta yksilöllinen ohjelma.

– Hyvinvoinnissa on kyse paljon suuremmasta kokonaisuudesta kuin pelkistä laitteista tai liikkeistä, joten siksi keskustelemme usein asiakkaiden kanssa elämänhallinnan tärkeydestä. Ajatuksena on tukea ihmisiä tekemään elämänmuutos, joka puolestaan tukee säännöllistä liikkumista.

Hyvä kunto – ylikunto?

Järkevän liikunnan nyrkkisäännöt ovat Heinolan mukaan loppujen lopuksi selkeät. UKK-instituutin suositukset opastavat ihmisiä tekemään viikoittain kaksi tuntia lihasharjoituksia ja harrastamaan 2,5 tuntia aerobista liikuntaa.

Kyllä me usein toppuuttelemme maltillisempaan kuntoiluun.

JUKKA HEINOLA, liikuntakeskusyrittäjä

– Oman liikuntaohjelman suunnittelussa tuleekin ottaa huomioon muu arki eli pohtia, kuinka paljon tulee liikkuneeksi työssä ja kotona. Tuossa 4,5 tunnin ohjeessa tulisi pysyä. Alkuinnostuksessa on helppo ylittää suositus, joten kyllä me usein toppuuttelemme maltillisempaan kuntoiluun. Korostamme ihmisille myös rentoutumisen tarpeellisuutta, Heinola kertoo.

– On turha treenata itseään ylikuntoon, sillä siten tulee tappaneeksi helposti liikunnanilon. Ylikunnon oireita ovat samat kuin burnoutissa, eli silloin ei enää jaksa, mikään ei huvita eikä ruoka maistu. Onkin oleellista miettiä, missä menee liiallisen liikunnan raja ja mikä on liikunnan hyötysuhde.

Yhteiskunnallisesti merkittävää

Kotimaisen Lady Line -ketjun kuntokeskusyrittäjänä Heinola tarjoaa hyvinvointia nimenomaan naisille. Hän ei suhtaudu toisiin alan yrittäjiin niinkään kilpailijoina, vaan yhteistyökumppaneina.

– Tavoitteeni on antaa kuntosalikävijöille avaimet laadukkaaseen elämään. Tämä periaate on varmasti myös muilla alan yrittäjillä, joten ei ole mitään järkeä tuhlata energiaa toisten yrittäjien kanssa kilpailemiseen, kun voi käyttää senkin ajan yhteisen päämäärän toteutumiseen. Kaikkihan me tahdomme saada ihmiset liikkeelle.

– Liikunta-alan ammattilaisilla riittää sarkaa, sillä tutkimukset todistavat esimerkiksi nykylasten liikkuvan huolestuttavan vähän, armeijaikäisten Cooper-testien tulosten romahtaneen ja eläkkeelle siirtyvien kunnon huonontuneen. Onkin todella merkityksellistä innostaa ihmiset liikkumaan, koska sillä on jo yhteiskunnallisia vaikutuksia, Heinola muistuttaa.

Maaliskuiset kuntoliikunnan Gymtec-, fysioterapian Fysiotec- ja liikuntapaikkojen Sportec-messut ovat hänen mukaansa oiva tilaisuus alan ammattilaisten tapaamiselle, uusien asioiden oppimiselle ja ajatusten vaihdolle.

– Messuille osallistuu monipuolisesti liikunta-alan ammattilaisia, joten siellä on mahdollista käydä virikkeellisiä keskusteluja. Messutapahtumassa me alan tekijät voimme myös verkostoitua eli yhdistää osaamista saadaksemme kansan yhä aktiivisemmin liikunnan pariin, Jukka Heinola tietää.

Sportec-, Gymtec- ja Fysiotec-messut

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestetään 24.–25.3.2011 liikuntapaikkojen suurtapahtuma. Sportec-messujen yhteydessä toteutetaan viheralueiden Greentec-teema-alue, ja samaan aikaan pidetään myös kuntoliikunnan Gymtec-messut sekä fysioterapian ja kuntoutuksen Fysiotec-messut .

Jaa ystäviesi kanssa: