Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Jorma Piisinen on kovien arvojen kannattaja

09.03.2012

Helmikuisten Asta Rakentaja -messujen työesityksistä vastasi muun muassa koko kansan remonttimies eli Jorma Piisinen . Hänelle rakennustyömaat ja -projektit ovat tuttuja jo yli neljältä vuosikymmeneltä, sillä mies nähtiin jo kahdeksankesäisenä miehenalkuna kesätöissä raksalla. Piisisen kokemuksen syvä rintaääni puoltaa uudisrakentamista vanhan ja kovin huonokuntoisen talon remontoinnin sijaan. Nurin vaan ja uutta tilalle, mies toteaa.

Jorma Piisinen koki Asta Rakentaja -messut esiintyjänä mielenkiintoisina, sillä työnäytösten aiheiden monipuolisuus piti hänet vireessä läpi messupäivien. Otsikoissa oli kaikkea pintakäsittelystä rakenteiden tekemiseen.

– Periaatteessa hallitsen niin raa’an rakentamisen kuin viimeistelytyötkin. Päätyöni on pienimuotoista gryndaamista. Eli ostan tontit, rakennan talot ja lopuksi vielä myyn ne itse.

– Mieluisin työvaihe on mielestäni rungon tekeminen, koska siinä työmaa muuttuu yhdessä päivässä dramaattisesti. Puurakenteiset talot teemme aina kappaletavarasta. Ikävin vaihe on kieltämättä montussa lapioiminen, eli salaojien ja viemäriliitosten tekeminen, sillä se on sellaista savista ja liejuista puuhaa.

Piisisen pitkä kokemus rakennusalalla takaa sen, että hän on vakuuttava opastaja kaikenkokoisissa rakennusprojekteissa.

– Työnäytösten aikataulu messuilla oli melko tiukka, mutta aina ehdin lyhyesti juttelemaan ihmisten kanssa. Kävi niinkin, että muutaman minuutin keskustelun seurauksena tiesin auttaneeni välttämään virheitä ja tuhansien eurojen ylimääräiset kuluja, mikä oli kyllä palkitsevaa, Piisinen kertoo.

Asiantuntijaa tulee uskoa

Jorma Piisinen kuvailee itseään siinä mielessä kovan linjan mieheksi, että hän kannustaa ihmisiä mieluummin rakentamaan uutta kuin ryhtymään vanhojen ja jo pahoin vaurioituneiden talojen korjaamiseen. Hän myöntää, että tunnearvot eivät paina hänen mittarissaan, kun uuden kodin laittamisesta on kyse.

– En haikaile vanhojen talojen hengen perään, vaikka pidänkin perinnetalojen tyylistä, Piisinen sanoo.

Hän korostaakin, että vanhempien talojen kohdalla remontoinnin kustannusarvio tulisi pyytää asiantuntijalta ja tämän neuvoja tulisi myös uskoa. Järkevä remontointi saa Piisiseltä tietysti siunauksen, mutta talojen väkinäistä tekohengitystä ja tunneperäistä korjaamista hän ei ymmärrä.

– Jokin aika sitten muuan pariskunta pyysi minua tarkistamaan erään 50-luvulla rakennetun talon sillä silmällä, josko he uskaltaisivat sen ostaa. Totesin talon nähtyäni, että rakenteissa on pahoja kosteusvaurioita kattovuodosta johtuen, maalit hilseilivät, ulkoverhouskin oli myös osittain laho ja lämmitysjärjestelmäkin oli vielä alkuperäinen. Tämä tiesi kohtuuttoman suuria kustannuksia talon myyntihintaan nähden, minkä kerroin pariskunnalle.

– He ostivat talon silti, ja kahden vuoden jälkeen he harmittelivat muka odottamattomia kuluja, joita mädistä rakenteista oli koitunut. He olivat malttamattomina aloittaneet pintaremonteista, joten kalliiksi tuli, kun kaikki piti repiä uudelleen auki.– Huomioitavaa on myös se, että nykyiset energiansäästöön liittyvät säädökset ja vaatimukset on huomattavasti helpompaa toteuttaa uudessa talossa kuin vanhoissa kiinteistöissä, Piisinen lisää.

Pulpetissa pyörijä

Rakentaminen ja remontointi sopivat erinomaisesti Jorma Piisisen luonteelle. Hänen mukaansa ala käy hyvin niille, jotka kaipaavat ”käsillä tekemistä ja heilumista”.

– Itse olin sellainen kasin oppilas, jota ei koulussa istuminen kovinkaan paljoa kiinnostanut. Sellainen pulpetissa pyörijä taisin olla. Olisin mieluummin ollut jo välitunnilla juoksemassa.

– Raksahommissa on tekemisen meininki, joten alavalinta oli aika luonteva.

– Rakentajan ammatti on herkästi myös periytyvä. Isäni puolelta kaikki neljä veljestä on rakennusalan tekijöitä ja yrittäjiä, Jorma Piisinen kertoo.

Hän muistuttaa, että mukavuudenhaluiselle rakennusala ei sovellu.

– Mielenkiintoiseksi työn tekee jatkuva kouluttautumisen tarve, mistä pitävät huolen esimerkiksi alati muuttuvat määräykset, uudet materiaalit ja niiden mukana tulevat uudet työohjeet, Jorma Piisinen sanoo.

Tuuletusaukkoja ja maakätköjä

Asta Rakentaja -messuilla vieraili myös sketsihahmokisasta tuttu valvova rakennusmestari Timo Harjakainen , jolla on luonnollisestikin vahvoja näkemyksiä kodinrakentamiseen. Hänen mukaansa viihtyisän kodin salaisuus piilee talon rakenteissa.

- Talossa on oltava ehdottomasti hyvin hoidettu alapohjan tuuletus. Kun tuuletusaukkoja on riittävästi, pääsee isäntä tuulettumaan ilman, että Kerttu huomaa mitään.

Myös poliittiset ratkaisut ovat Harjakaisen mukaan merkittävässä roolissa kohtuuhintaisessa ja laadukkaassa asumisessa sekä rakentamisessa.

- Henkilökohtaisesti toivoisin ehdottomasti markan palauttamista. Hakan konkurssin ajoilta minulla on Solbergin Arskan kanssa maakätkö, joka on täynnä markkoja, ja niitähän ei tällä hetkellä voi käyttää, Timo Harjakainen harmitteli.

Jaa ystäviesi kanssa: