Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen tapahtumat järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

”Jokainen kilpailu on voitettava yritystasolla”

02.09.2014

Syyskuisilla Alihankinta-messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa paneudutaan ennen kaikkea teollisuuteen, talouteen, tulevaisuuteen ja alihankintayritysten menestystekijöihin.

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja, messujen avauspuheen pitävä Matti Vanhanen sanoo, että kansainvälinen Alihankinta tuo saman katon alle kaikki tärkeimmät alihankkijat.

Matti Vanhanen peräänkuuluttaa realistista asennetta kansainvälisillä markkinoilla toimittaessa. Hän muistuttaa, että pelkillä mielikuvilla ei menestystä tavoiteta.

- Saatamme liioitella usein suomalaisen osaamisen arvostusta maailmalla. Uskonkin, että kansainvälisesti Suomeen liitetään myönteisiä mielikuvia noin yleisesti, mutta kaupankäynnissä lopulta ratkaisevat nimenomaan itse tuotteet sekä kyseisestä yrityksestä saadut kokemukset laadusta ja luotettavuudesta, Vanhanen painottaa.

Hän haastaa kovaan työhön:

- Olemme menettäneet maailmanmarkkinaosuuttamme kaupankäynnissä, ja vientimme on alemmalla tasolla kuin vuonna 2008. Emme todellakaan saa tuudittautua siihen, että suomalaisuus itsessään myisi. Jokainen kilpailu on voitettava yritystasolla.

Suomeen liitetään myönteisiä mielikuvia yleisesti, mutta kaupankäynnissä ratkaisevat itse tuotteet sekä kyseisestä yrityksestä saadut kokemukset laadusta ja luotettavuudesta.

matti vanhanen

Yrityskohtaisuutta ja kilpailukykyä

Suomalaisten yritysten kansainvälisessä kilpailukyvyssä on Matti Vanhasen mukaan vahvuutensa ja heikkoutensa.

- Jos arviointikriteereinä käytetään laatua, hintakilpailukykyä, venymistä tuotantoajoissa ja jälkihuoltoa, niin uskon, että nimenomaan laadussa ja jälkihuollossa olemme hyviä.

- Kustannuskilpailukyvyssä on ongelmia, ja kykymme joustaa esimerkiksi työajoissa on heikko. Samoin ajoittain toistuvat satamien lakot ovat luoneet epävarmuutta toimitusaikojen pitävyyteen, Vanhanen arvioi.

Mikä hänen mielestään auttaisi laskusuhdannetunnelmia potevaa suomalaista teollisuutta nousuun?

- Työmarkkinoiden joustoja on lisättävä yrityskohtaiseen suuntaan siten, että yritystasolle annetaan eväät neuvotella työntekijöiden kanssa siitä, haluammeko tämän ja tämän tilauksen tehtäväksi täällä Suomessa vai nostammeko kädet pystyyn.

Myös kansa saa Vanhaselta haasteen, sillä hänen mielestään kotimaisen työn arvostaminen teoriassa ja käytännössä ei ole aina linjassa.

- Periaatteessa suomalaiset arvostavat suomalaista työtä ja tuotantoa, mutta käytännön valinnoissa se helposti unohdetaan.

Jatkuvuuden puolesta

Perheyritysten liiton toimitusjohtajana Matti Vanhasella on näkemystä perheyrittäjyyden vahvuuksista liike-elämässä.

- Perheyritykset edustavat pitkäjänteisyyttä ja kasvollista omistajuutta, johon sisältyy usein vahva sitoutuminen kotimaahan.

Vanhanen korostaa, että perinteikästä yrittäjyyttä kannattaa vaalia.

Olemassa olevan yrityksen kehittäminen ja kasvattaminen on aina helpompaa kuin uuden perustaminen tyhjästä. Siksi korostan yritysten jatkuvuuteen satsaamista.

matti vanhanen

- Olemassa olevan yrityksen kehittäminen ja kasvattaminen on aina helpompaa kuin uuden perustaminen tyhjästä. Siksi korostan yritysten jatkuvuuteen satsaamista.

- Sukupolvenvaihdokset ovat tässä eräs tärkeimmistä erityiskysymyksistä. Valtion tasolla keino edistää tätä on korvata perintö- ja lahjavero luovutusvoittoverolla.

Alihankinta-messuilla teollisuuden haasteet ja tulevaisuudennäkymät ovat monipuolisessa käsittelyssä niin näytteilleasettajaosastojen keskusteluissa kuin messujen ohjelmatarjonnassakin.

Mikä onkaan Matti Vanhasen mukaan Alihankinnan merkitys teollisuuden ykköstapahtumana alan yritysten menestyksen ylläpidossa ja kehittämisessä?

- Tärkeimmät alihankkijamme esittäytyvät täällä, Matti Vanhanen kiteyttää.

Alihankinta 2014 -messut avaa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen. Teemapuhujana toimii Ponsse Oyj:n toimitusjohtaja Juho Nummela. Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry palkitsee avajaisissa vuoden 2014 alihankkijan ja päähankkijan. Avajaiset pidetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen pääaulassa tiistaina 16.9. klo 10.

Messujen ohjelmaan voit tutustua Alihankinta 2014 -messujen kotisivuilla .

Alihankinta 2014

Alihankinta 2014 -messut järjestetään 16.–18.9.2014 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen A-, C-, D- ja E-halleissa sekä ulkoalueella.

Kolmen messupäivän aikana on luvassa korkeatasoisia seminaareja, joissa nostetaan laajasti esille teollisuuteen, talouteen, tulevaisuuteen ja alihankintayritysten menestystekijöihin liittyviä aiheita. Alihankinnan teemana on tänä vuonna koneenrakennus, joka näkyy vahvasti ohjelmassa.

Jaa ystäviesi kanssa

Nyt voit seurata Tampereen Messuja myös Twitterissä!