Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Jani Majalla on melkein miljoona narua käsissään

23.02.2011

Siitä se projektipäällikön aamu käynnistyy, nimittäin kalenterin silmäilystä eli työpäivän epistolan tutkailusta. Tyypillinen arki on täynnä muun muassa tilausvahvistusten tekemistä, myyntityötä, sisäisiä ja asiakaspalavereja, markkinoinnin suunnittelua, aikataulutusta ja delegointia – vaan ei juurikaan kahvitaukoja. Jani Maja kun ei kahvia juo.

Yhdeksän vuotta Tampereen Messujen riveissä työskennelleen Jani Majan työpäiviä ohjaa hyvin vahvasti miehen taipumus pyrkiä täydellisyyteen. Työyhteisöltä painetta tulee miehen sanojen mukaan sopivasti, mutta hän tunnustaa olevansa itse itsensä piiskuri. Hänen mukaansa projektipäällikön tehtävissä itsekuria ja -kritiikkiä tarvitaankin runsaasti, jotta usean messutapahtuman valmistelut yhtä aikaa pysyvät aikataulussa.

– Tänä vuonna vastuullani on neljä tapahtumaa, joten on pystyttävä pitämään melkein miljoona narua käsissään, jotta tulos on hyvä. Se merkitsee luonnollisesti sitä, että asioita on osattava laittaa aikataulullisesti tärkeysjärjestykseen, työkavereiden osaamiseen on luotettava ja on kyettävä yhteistyöhön, Jani Maja kertoo.

Hänen tinkimätön luonteenlaatunsa merkitsee muun muassa sitäkin, että kaveria ei juurikaan kahvihuoneessa lakisääteisillä tauoilla nähdä. Kahvi kun ei Majalle maistu, ja vesipullo työpöydällä pitää huolen nesteytyksestä.

Kaksisataa jaettuna neljällä

Tampereen Messujen vuoden 2011 messutarjonnasta Jani Majan harteilla ovat jo pidetty helmikuinen Asta Rakentaja sekä maaliskuiset Sportec, Gymtec ja Fysiotec, syys-lokakuinen Asta Koti ja lokakuiset uudet Logistiikka-messut. Käytännössä se merkitsee tapahtumien toteutuksen suunnittelun lisäksi myös osastopaikkojen myyntiä. Tosin myynti tapahtuu koko myyntiosaston voimin, joten tiimityö jyllää.

– Jos lasketaan, että vuodessa on periaatteessa noin 200 tehokasta työpäivää, ja se jaetaan neljän projektin kesken, ei yhdelle tapahtumalle jää liikoja tunteja. Siksi on olennaista osata delegoida tehtäviä yrityksemme eri osa-alueiden osaajille. Ei messuja kukaan yksin saa aikaiseksi, Maja tähdentää.

Luottamus ennen kaikkea

Jani Maja kuvailee työtään luottamusbisnekseksi.

– Siitä lähdetään, että lupaukset lunastetaan ja sanaan voi luottaa. Tämä tarkoittaa vastavuoroista luottamusta niin asiakassuhteissa kuin yrityksemme työntekijöidenkin välillä, Maja tarkentaa.

Mistä sitten tietää onnistuneensa työssään?

– Paras mittari on tietysti näytteilleasettajien ja messukävijöiden palaute. Suurimmaksi osaksi se on positiivista, joten se kannustaa uusissa projekteissa. Totuushan on, että yrityksemme menestys on suoraan verrannollinen asiakkaidemme menestykseen.

– Messujen onnistuminen on monesta tekijästä kiinni. Toki messujärjestäjän tulee tehdä oma osuutensa ammattitaitoisesti, jotta puitteet yritysasiakkaille ja kävijöille ovat otolliset.

– Näytteilleasettajien on myös hyvä muistaa, että messuille kannattaa osallistua yrityksestä ne henkilöt, joille messuympäristö on inspiroiva ja mieluisa. Toisethan ovat omimmillaan messuhälinässä, toiset saattavat mennä lukkoon, vaikka tavallisessa arjessa rautaisia osaajia olisivatkin. Kyse on siis siitä, että oikea pelaaja on oikealla paikalla, Maja kuvailee.

Toimialojen kirjoa

Erilaisten messujen teemat tekevät Jani Majan päivistä kirjavia. Tänä vuonna hänen kohdallaan on toteutettavana siis kodin rakentamiseen, remontointiin ja sisustamiseen sekä liikunta-alaan ja logistiikkaan liittyvät tapahtumat.

– Messutapahtumien toteutuksen lainalaisuudet ovat monilta osin yhtenäiset. Eri alojen kulttuurit voivat olla silti hyvinkin erilaisia, joten asiakkaitakin täytyy osata lähestyä eri tavoin. Tämä antaakin itse asiassa virtaa työhöni, sillä uusien asioiden kohtaaminen on aina mielenkiintoista.

– Keskustelut eri toimialojen yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa valaisevat, mitä kunkin alan messuilla kaivataan ja tarvitaan. Messujärjestäjän ei siis tarvitse olla joka alan asiantuntija, vaan olennaista on tukeutua kunkin teeman osaajiin ja ammattilaisiin, Maja muistuttaa.

Olennainen perhe-elämä

Tiukkatahtisen työpäivän jälkeen projektipäällikkö ei juurikaan ehdi työkuvioita miettimään. Siitä pitävät huolen 3- ja 1-vuotiaat naperot sekä vaimo. Jani Maja sanookin, että perhe-elämä auttaa ymmärtämään, mikä elämässä on sitä olennaisinta.

– Onhan se lasten kanssa touhuaminen usein kovinkin mielenkiintoista, kun välillä heidän juttunsa ovat kuin ufosta laskeutuneen ja toisinaan heidän oma vahva tahtonsa aiheuttaa haasteellisia tilanteita. Se on sinänsä hyvä, sillä kotona ei jää aikaa miettiä työkuvioita lainkaan. Se on siis tervetullutta nollausta.

Myös urheiluharrastukset pitävät Majan liikkeellä.

– Muutaman kerran viikossa käyn joko aamulla tai töiden jälkeen urheilemassa kuten hiihtämässä, uimassa tai lenkkeilemässä. Tähtäimessä olisi puolikas triathlon puolentoista vuoden kuluttua, mikä merkitsee viittä treenituntia viikossa. Siinä onkin suunnitteleminen, että se aika löytyy. Todennäköisesti se on television katselusta pois, Maja arvelee.

Toisinaan veri vetää myös pohjoiseen Suomeen.

– Kerran pariin vuoteen on ollut tapana mennä miesporukalla Lappiin samoilemaan. Pohjois-Lapin maisemat alkavatkin olla jo melko tuttuja. On terapeuttista vaeltaa syksyisessä Lapissa, nostaa telttakoti pystyyn, koettaa pysyä lämpimänä ja tarinoida kavereiden kanssa.

– Myös Lapin kevättalven hanget kutsuvat, joten sinne matkaamme perheen kanssa huhtikuussa.

– Elämä on tasapainoilua kodin, työn ja harrastusten kesken. Toisinaan täytyy jostain luopuakin ja suostua tekemään asioita rennommin. Esimerkiksi vaikka omakotitalo vaatisi jo remonttia, täytyy se lykätä tuonnemmaksi, jos perhe-elämä ja työ sitä vaativat. Valinnoistahan tässä on aina kyse, projektipäällikkö Jani Maja toteaa.

Tutustu Tampereen Messujen messuohjelmaan

Jaa ystäviesi kanssa: