Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Hygienia ja siisteys ovat hyvinvointia

02.01.2012

Ei ole lainkaan sama, kuinka työpaikan sekä julkisia tiloja siivotaan. Myös esimerkiksi ruuan laatu kulminoituu hygieniaan. Korkealaatuinen lopputulos vaatii siis paljon enemmän kuin tehokkaat pesuaineet tai nykyaikaiset laitteet. KiiltoClean Oy:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Jukka Rantala tähdentää, että puhtaus on kokonaisvaltainen prosessi, joka tulee räätälöidä kunkin kohteen tarpeisiin.

Puhtaan elintarvikkeen perusta on luonnollisestikin puhdas raaka-aine. Seuraavaksi kuvioon astuu hygieeninen valmistusympäristö. Jos koko prosessi hoidetaan vastuuntuntoisesti ja ammattitaidolla, on kuluttajalla pian edessään maukas ja turvallinen ateria.

Koneellista ja inhimillistä

Elintarviketeollisuudessa liikutaan mikrobiologisella tasolla, mitä tulee puhtauteen. Aukoton hygienia on välttämätön pakko.

– Puhtaudesta ei voida tinkiä. Tämän päivän yritykset ymmärtävät, että huolimattomuus puhtaudessa aiheuttaisi niille liian arvokkaita menetyksiä ja tappioita, joten kyllä asenteet hygieniaa kohtaan ovat kunnossa. Tämän vuoksi hygieniataso on Suomessa pääsääntöisesti erinomainen, tietää KiiltoClean Oy:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Jukka Rantala.

Puhtaudesta ei voida tinkiä. Hygieniataso on Suomessa erinomainen.

jukka rantala, KiiltoClean Oy:n liiketoiminnan kehityspäällikkö

Elintarviketeollisuudessa puhutaan pintapesuista ja koneellisesta pesusta. Toinen niistä on säädettävissä hyvinkin tarkkaan, kun taas toisessa ovat mukana myös inhimilliset tekijät.

– Koneelliset pesut ovat automatisoituja, jolloin pitoisuudet ja lämpötilat ovat reaaliaikaisessa valvonnassa. Pintapesuissa puhdistuksesta vastaa puolestaan ihminen. Olennaista eivät ole vain tehokkaat kemikaalit, vaan lähtökohtana tulee olla ymmärrys koko pesuprosessin tärkeydestä.

– Myös meitä pesuaineiden toimittajana kiinnostaa asiakkaidemme tietotaso, joten järjestämme aktiivisesti koulutusta alan yritysten henkilökunnille ja kentällä kiertää koko ajan myös asiantuntijoitamme opastamassa asiakkaita. Se on ongelmien ennaltaehkäisyä.

Räätälöityä puhtautta

Rantala muistuttaa, että ei ole olemassa vain yhtä sapluunaa, jolla voitaisiin huolehtia kaikkien eri elintarviketeollisuusalojen tarpeista.

– Elintarvikepuolen eri tuotantoalat poikkeavat toisistaan suurestikin. Esimerkiksi lihateollisuudessa korostuu pesuihin liittyen erilaisia asioita kuin leipomoissa. Lihateollisuudessa puhutaan märkäpesuista, leipomoissa enemmän kosteapyyhinnästä ja kuivapesusta, mikä asettaa haasteita myös pesuainevalinnalle. On huomioitava myös, että maidon, kalan, viljan ja lihan puhdistukseen tarvitaan erilaisia puhdistusaineita sekä pitoisuuksia.

– Myös esimerkiksi uusien tuotantoprosessien, laitteiden tai vaikkapa ilmastointiratkaisujen myötä on huomioitava myös sen vaikutus pesuun ja puhdistamiseen, kertoo jo yli 10 vuotta alalla toiminut Rantala.

Merkittävää vihreyttä

Nykyinen vihreä ajattelu ja kustannustietoisuus näkyvät teollisuuden pesuprosessissa ennen kaikkea pyrkimyksenä säästää vettä ja energiaa. Tämä heittää haasteen myös pesuaineiden valmistajalle ja toimittajalle.

– Tavoitteena on kehittää jatkuvasti pesuaineita, jotka ovat tehokkaita matalassa lämpötilassa. Päämääränä on myös saada automatisoituja pesuprosesseja lyhyemmiksi entistä tehokkaammilla ja monipuolisemmilla pesuaineilla. Näillä saadaan jo merkittäviä säästöjä aikaiseksi.

– Kuljetusten suhteen olemme kehittäneet asiakkaidemme pesuainesäiliöiden valvontajärjestelmän, jonka avulla voimme laittaa täyden säiliöauton liikenteeseen siten, että se palaa reissultaan vasta sitten, kun koko 40 000 litraa on jaettu. Näin vältymme yksittäisiltä keikoilta Turusta Pohjois-Suomeen, Jukka Rantala konkretisoi.

Finnclean 2011

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestetään 26.–28.10.2011 Finnclean 2011 -messut . Kolmipäiväinen messutapahtuma lupaa kävijöille viimeisintä tietoa puhtausalan tilanteesta, kehityksestä, koulutuksesta ja työmahdollisuuksista. Samaan aikaan pidetään myös Elintarviketeollisuus 2011 -messut . Kolmatta kertaa toteutettavien Elintarviketeollisuus-messujen osastoilla ja seminaareissa esittäytyvät muun muassa viljanjalostus-, liha-, kala-, meijeri-, leipomo- ja juomateollisuus.

Jaa ystäviesi kanssa: