Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Harri Jaskari tilaa aurinkoista ja tuulista säätä

26.01.2011

Kansanedustaja Harri Jaskari on aurinkoisten ja tuulisten kelien ystävä, sillä muun muassa niiden avulla tavallinen tossunkuluttaja voisi etenkin tulevaisuuden älykkäiden sähköverkkojen avulla helpottaa yleisiä sähköntuotantopaineita ja osallistua ilmastotavoitteiden talkoisiin. Helmikuisessa Verkosto-messutapahtumassa puhuva Jaskari toivoo, että myös keskustelut sekä käytännöntason teot saisivat aurinkoa ja tuulta osakseen, jotta älykkäitä sähköverkkoja päästäisiin toteuttamaan viisaalla aikataululla.

Älykkäiden sähköverkkojen periaate on, että tulevaisuudessa sähköä siirrettäisiin sekä tuotantolaitoksesta kuluttajalle että kuluttajan omasta tuotantolaitteesta sähköverkkoon päin.

Jos esimerkiksi aurinkoisena päivänä kuluttajan oma aurinkosähköpaneelisto tuottaa enemmän, kuin mitä paikan päällä kulutetaan, voidaan ylijäämä syöttää verkkoon. Jotta näin pitkälle päästään, on edessä Harri Jaskarin mukaan vielä paljon teknologian kehittämistä, lakimuutoksia ja yhteistyöverkoston rakentamista.

- Älykkäiden sähköverkkojen myötä kuluttajan olisi huomattavasti nykyistä helpompaa analysoida omaa sähkönkulutustaan, sillä jatkuvan reaalisen tiedon valossa jokainen voisi tehdä valintoja sen suhteen, milloin vaikkapa uunia käyttää tai saunan laittaa lämpiämään, Jaskari pohtii ja jatkaa:

- Tämä merkitsee sitä, että talvella lämmitystarpeen ollessa suuri myös sähkökustannukset olisivat sen mukaisia. Kesällä puolestaan sähkölasku olisi vain murto-osa pakkaskuukausien menoista.

- Tämä laittaisi jokaisen miettimään tarkemmin, kuinka sähköä käyttää ja milloin. Tämän päivän arvio- ja tasauslaskutusjärjestelmä ei juurikaan mahdollista kulutuksen hahmottamista ja sen kontrolloimista.

Ameriikan, Iso-Britannian ja Tanskan malliin?

Vastavuoroisesta sähköntuotannosta Jaskari poimii esimerkin Amerikan mantereelta.

- Kaliforniassa on turvattu lailla jokaisen omakotitalon asukkaan mahdollisuus tuottaa energiaa yhteiseen sähköverkkoon. Sikäläiset energiatuotantolaitokset ovat siis velvoitettuja ottamaan vastaan sähköä yksityisiltä kotitalouksilta. Tällöin ihmiset turvautuvat sähköverkkojen energiaan kulutuspiikin aikana ja luovuttavat oman ylimääräisen tuotantonsa pois hiljaisempana aikana. Tämän vuoksi asukkaat maksavat siis nettokulutuksesta.

- Jotta Suomessa päästään samaan toimintamalliin, on meillä pystyttävä suunnittelemaan ja toteuttamaan yhtäläisten standardien alaisia teknisiä ratkaisuja, kehittämään tekniikkaa muun muassa energian varastoimiseksi sekä tekemään lakiuudistuksia. Tällä hetkellä kuluttajaa ei siis voi syyllistää sähkön suuresta kulutuksesta, vaan päätöstentekijöiden ja alan toimijoiden on luotava yhdessä puitteet älykkäille verkoille, Jaskari miettii.

- Oma keskustelunsa on myös esimerkiksi sähköautoilun tukeminen. Iso-Britanniassa on päädytty maksamaan 6000 puntaa jokaiselle sähköauton hankkijalle, ja Tanskassa 100 000 ensimmäistä sähköauton ostajaa saa kulkupelin ilman autoveroa. Mielenkiintoista on nähdä, miten pian Suomessakin sähköautoilu yleistyy ja huoltoasemilla on mahdollista ladata aurinko- ja tuulivoimalla tuotettua energiaa samassa ajassa kuin nykyisin tankataan bensaa.

Messuilla alan toimijat kohtaavat

Harri Jaskari uskoo siis vahvasti sähköverkkojen olevan merkittävässä roolissa ilmastotavoitteiden toteuttajana. Verkosto 2011 -messutapahtumassa on hänen mukaansa otollista puida sähköverkkokuvioita.

- Tampereen messuilla on koolla kaikki alan toimijat eli sähköverkkojen ammattilaiset. Energiantuottajien ja teknologian osaajien kesken on äärimmäisen tärkeää keskustella tulevaisuuden visioista avoimesti.

- Myös poliittiset ratkaisut ovat avainasemassa. On mietittävä tarkoin, onko päätöksenteko nyt jälkijunassa vai mahdollisesti liian nopeaa.

- Esimerkiksi rakennusala on kritisoinut uusia rakentamisen energianormeja, sillä vaadittuihin säädöksiin ei pystytä vastaamaan näin nopeasti. Tämä voi olla rakennuttajille jopa kohtalokasta. Siksi on mietittävä, mikä on viisas aikataulu muutoksille, kansanedustaja Jaskari huomauttaa.

Harri Jaskari puhuu Älykkäät sähköverkot -seminaarissa keskiviikkona 2.2.2011 otsikolla ”Millaista on älykäs energiapolitiikka”.

Lisätietoja Älykkäät sähköverkot -seminaarista sekä Verkosto-messujen muusta ohjelmasta

Tietoa älykkäistä sähköverkoista:

Älykkäiden sähköverkkojen hyötyjä ovat esimerkiksi: energiansäästö helpottuu yritykset ja kuluttajat voivat vähentää sähkön kulutustaan erityisesti huippukulutusaikoina kysyntäjousto kohdistuu kalleimpaan tuotantoon, jolloin sähkön hinta alenee ja tuotannon päästöt vähenevät kuluttajien ja yritysten itse tuottaman aurinko- ja tuulisähkön hyödyntäminen ja syöttäminen verkkoon helpottuu.
(Lähde:www.wwf.fi)

Verkosto 2011

Verkostoliiketoiminnan Verkosto-ammattitapahtuma 2.–3. helmikuuta 2011 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa on esillä muun muassa sähkö-, tele- ja tietoverkkoihin, verkkotuotteisiin, verkkopalveluihin, sähköautoinfraan, tie- ja katuvalaistukseen sekä liikenteen informaatiojärjestelmiin liittyviä tuotteita ja palveluita.

Tunnelmia Verkosto 2009 -messuilta

Jaa ystäviesi kanssa: