Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

Liity TähtiKlubiin!

Tähtiklubin jäsenenä saat tietoa omista suosikkimessuistasi jo etukäteen. Jäsenyys ei maksa sinulle mitään!

Liity nyt »

Esteratsastaja Nina Fagerström & motivaatio

09.03.2012

Kansainvälisillä estekentillä menestystä niittänyt Nina Fagerström tietää, että hevosurheilu on pitkäjänteistä työtä. Oman motivaation lisäksi on huolehdittava myös hevosen tahtotasosta. Nainen on mukana huhtikuisilla Hevoset-messuilla.

Hevostelu on 29-vuotiaalle Nina Fagerströmille tuttua puuhaa jo lapsuudesta asti, mutta kokopäiväiseksi esteratsastajaksi hän ryhtyi vasta lukion jälkeen. Ajatuksena oli saattaa koulut siihen pisteeseen, että jos hevosurheilu ei luontuisikaan ammattilaisuuteen asti, olisi opiskeluja helppo jatkaa.

– Muutin 19-vuotiaana Belgiaan, ja täytyy myöntää, että ensimmäiset vuodet olivat raskaita. Uuteen kulttuuriin ja ihmisiin tutustuminen kaukana omasta perheestä sekä fyysisesti rankat työt pistivät välillä miettimään, onko tämä näin suuren vaivan arvoista, Fagerström muistelee.

– Ajan, ystävien ja oman kehittymiseni myötä elämä ulkomailla on helpottunut. Nyt olen Stephex Stables -tallin ykkösratsastaja, mikä tuo sekä etuuksia että erilaista painetta peliin.

Alkuaikoina Fagerströmin pitkät työpäivät olivat pääasiallisesti myyntihevosten kouluttamista, ja kilpailumenestyksen myötä ratsut olivat myyntikunnossa. Nyt Fagerström voi keskittyä muutamaan hevoseen ja antaa näille yksilöllistä huomiota.

– Työni ei ole enää fyysisesti niin raskasta, ja kilpailupaikoillekin voin nykyisin lentää pelkästään kisaamaan. Voin paneutua hevosiin paremmin, mikä tekee työn itsellenikin mielekkäämmäksi, Fagerström kiteyttää.

Onnellinen hevonen

Aikaisemmin Nina Fagerström osallistui pääasiassa kansallisiin kisoihin, mutta nykyisin hänet nähdään korkeimmalla kansainvälisellä tasolla. Hän kertoo, että pärjätäkseen kansainvälisillä kentillä on ymmärrettävä pitää hyvä huoli niin omasta kuin hevosen jaksamisesta.

– On ratsastajan vastuulla varmistaa hevoselle fyysisesti ja henkisesti hyvä kunto. Hevosen hyvinvoinnista vastaa ratsastajan johdolla kokonainen tiimi. Hevosenhoitaja, kengittäjä, eläinlääkäri sekä hevoshieroja muodostavat hevosen huoltojoukot.

– Hevosen käsittelyssä on ensisijaisen tärkeää johdonmukaisuus ja pitkäjänteisyys. Hevosen onnellisuus on edellytys maksimaaliselle suoritukselle. Ratsastajan tietotaso täytyy siis olla korkea.

– Itse pysyn kunnossa lihastreenillä ja ravitsevalla ruualla. Mitään pikaruokaa ei parane syödä, Fagerström opastaa.

Realistisia tavoitteita

Tavoitteita ei voi asettaa ainoastaan ratsastajan mielen mukaan, vaan on otettava huomioon hevosen kapasiteetti. Tällä hetkellä Nina Fagerströmin parhaimmat hevoset ovat 12-vuotias hollantilaisruuna Talent ja 14-vuotias holsteinruuna Mouse sekä kymmenvuotias tamma Viva . Niillä hän voi kisata jopa viiden tähden World Cup -kilpailuissa.

Fagerström tekee kisasuunnitelmat siten, että hevosten suoritustaso pysyy korkealla. Kolme kisaa perätysten on maksimi, mutta normaalisti kisoja ei ole enempää kuin kahtena viikonloppuna peräkkäin.

Viimeiset kaksi vuotta Fagerström on ollut ylivoimaisesti menestynein suomalainen esteratsastaja. Viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana hän on menestynyt jokaisessa osallistumassaan kisassa ympäri Eurooppaa.

Mouse on voittanut ja sijoittunut 140–150 cm -luokissa, ja Talent on sijoittunut viiden tähden 160 cm:n World Cup -luokassa neljänneksi Helsingissä sekä yhdeksänneksi Bordeauxissa. Vivan kanssa Fagerström voitti uransa ensimmäisen viiden tähden Grand-prix -luokan Mechelenissa Belgiassa maailmanmestari Jos Lansinkin ollessa toinen.

– Talentin ja Mousen taso ei riitä jatkuvaan viiden tähden tasolla hyppäämiseen, mutta etenkin sisäkisoissa ne ovat pärjänneet. Niiden parhaat puolet tulevat silloin esiin. Ne ovat erittäin reaktiivisia, nopeita ja varovaisia hevosia. Ulkokentillä korkeimmalla tasolla pärjätäkseen tarvitaan hieman enemmän luonnollista ponnistusvoimaa, jota hevosiltani ei riittävästi löydy, Fagerström arvioi.

– Ratsastajan tavoitehan voi olla vaikka mestaruustasolla, ja näin minunkin kohdallani. On kuitenkin muistettava, että sinne voi mennä vain mestaruustason hevosella.

Olympialaiset mielessä

Fagerströmillä on valmennuksessa kahdeksanvuotias irlantilaisori NLS Coole Al Clover , jolla hän saavutti nuorten hevosten MM-kisoissa viime vuonna neljännen sijan.

– Syksyllä Cool sairastui ähkyyn, joten se jouduttiin leikkaamaan. Näillä näkymin se voi aloittaa kilpailemisen muutaman kuukauden päästä.

– Odotukseni ovat korkealla, sillä Coolissa on kaikki huippuhevosen ominaisuudet. Oikein treenattuna ja valmisteltuna uskon siitä olevan mestaruustasolle, jopa olympialaisiin asti Rio de Janeiroon, Nina Fagerström miettii.

Hevoset 2012

Jo neljännen kerran järjestettävät Hevoset-messut houkuttelevat jälleen hevosalan harrastajia, kilpailijoita, ammattilaisia ja aloittelijoita sekä perheitä Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 20.–22.4.2012. Kaikelle kansalle tarkoitetun messutapahtuman ohjelmassa on jälleen luvassa muun muassa viihteellisiä ja opetuksellisia näytöksiä, seminaareja sekä näytteilleasettajien laajaa tarjontaa. Mukana ovat merkittävimmät alan toimijat, järjestöt ja yhdistykset.

Jaa ystäviesi kanssa: