Tulevia tapahtumia

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lue lisää: www.
tampereenmessut.fi »

Kaikki Tampereen Messujen tapahtumat järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Tutustu: www.tesc.fi

”Elämä heijastuu suunnittelutyöhön”

23.10.2015

Hän ei jättäisi vaatesuunnittelua inspiraation varaan. ”Istumalla ja haikailemalla ei synny mitään”, mies toteaa. Hänen mukaansa ammattisuunnittelija on töissä 24/7.

Marraskuisten Suomen Kädentaidot -messujen juontaja, vaatesuunnittelija ja lehtien palstoilta sekä televisiosta tuttu toimittaja Jaakko Selin tietää kokemuksesta, että suunnittelutyö ei ole glamouria ja hiljaisia hetkiä syksyisten vaahteranlehtien äärellä, vaikka nuorilla innokkailla suunnittelijoilla usein tällainen ajatus onkin.

- Mielikuva meren rannalla istuvasta, horisonttiin tuijottavasta suunnittelijasta lähinnä naurattaa, vaikka itsekin muistan uskoneeni aikoinani, että inspiraatio löytyisi niin. Todellisuudessa ammattilaisella ei ole sellaiseen metodiin aikaa, eikä ideoita voi jäädä odottelemaan, neuleita ja uimapukuja suunnitellut Jaakko Selin oikaisee.

Hän tietää kokemuksesta, että oikeassa elämässä suurin osa ajasta kuluu rutiinien ja taustatyön tekemiseen. Itse suunnittelua on ”vain muutama prosentti”.

- Arkeani ovat ennemminkin tyhjän paperin kauhu, kynänpyörittely sekä käytännön asiat kuten sähköpostikirjeenvaihto. Päivä voi hyvinkin mennä esimerkiksi sen selvittämiseen, että mikä on paras keino kiinnittää vaatteen niskalappu. Sekin on loppujen lopuksi pitkä prosessi, vaikka vaatteen käyttäjä ei sitä tule ajatelleeksi, vaan pitää lappua itsestäänselvyytenä, Selin konkretisoi.

Arkeani ovat ennemminkin tyhjän paperin kauhu, kynänpyörittely sekä käytännön asiat kuten sähköpostikirjeenvaihto.

jaakko selin

Älykäs sanapankki

Ideat sinänsä voivat syntyä milloin ja missä vain, jolloin tekniikka tulee apuun.

- Tiedän pitkänlinjan taiteilijoita, joilla on edelleen perinteinen luonnoslehtiö aina mukanaan. Itselläni muistiinpanovälineenä toimii älypuhelin, jossa minulla on sanapankki. Myöhemmin tutkin puhelimeen tallentamiani avainsanoja ja ryhdyn työstämään niitä syvällisemmin, Jaakko Selin kertoo.

Hän ei hae ideoita tietoisesti esimerkiksi toisten töistä, vaan ajattelee elämän sinänsä heijastuvan myös suunnittelutyöhön.

Vältän käyttämästä esimerkiksi netin kuvapankkeja ideoimiseen, etten tulisi toistaneeksi vanhaa. Haaste onkin löytää tuoreita ideoita.

jaakko selin

- Tänä päivänä visuaalinen kulttuuri on räjähtänyt silmille, sillä kuka vain voi nykytekniikan avulla olla huippukuvaaja. Itse vältän käyttämästä esimerkiksi netin kuvapankkeja ideoimiseen, etten tulisi toistaneeksi vanhaa. Haaste onkin löytää tuoreita ideoita.

- Eräs harrastukseni matkoilla ovat aasialaiset museot ja galleriat, mutta en ammenna niistä tarkoituksellisesti ideoita. Voi se maailma silti joskus näkyä töissänikin, sillä kysehän on siitä, että kaikki kokemani elämässä kanavoituu tekemisiini tiedostamatta.

Lypsyjakkara ja leikkuulauta

Monenkirjavan tekniikan keskellä Jaakko Selin näkee, että aito kädenjälki on alkanut kiehtoa ihmisiä uudelleen.

- Moni kaipaa esimerkiksi asukokonaisuuksiin ja sisutukseen yksityiskohtia, joissa on käsityön leima. Itsellänikin on mökissäni nykytyylin keskellä puukolla veistetty lypsyjakkara, kirveellä tehty leikkuulauta ja 1920-luvun peili kuin pisteenä iin päällä, Jaakko Selin kuvailee.

Nämä yksityiskohdat ovat Selinin mukaan vaarassa kadota, ja siksipä liukuhihnateollisuuden vallitessa käsityöalan tekijä onkin kovan paikan edessä.

- Jotta käsityö voi olla ammatti, töiden tulee olla omintakeisia, Jaakko Selin kiteyttää.

Jotta käsityö voi olla ammatti, töiden tulee olla omintakeisia.

jaakko selin

Käyttövoimana ihmiset

Messutapahtuma on Jaakko Selinin mukaan merkityksellinen areena suomalaiselle osaamiselle ja käsityöalan tekijöille, sillä ”ei ole suunnittelijaa ilman yleisöä”.

- Suomen Kädentaidot -messuilla alan kotimaiset tekijät saavat töitään esille, pääsevät hyvässä mielessä vertailemaan tekemisiään sekä tapaamaan toisiaan. Näissä keskusteluissa voi syntyä yhdessä rakentaviakin ideoita vaikkapa jonkin ongelman ratkaisemiseksi, Selin uskoo.

Messuilla alan kotimaiset tekijät saavat töitään esille, pääsevät hyvässä mielessä vertailemaan tekemisiään sekä tapaamaan toisiaan.

jaakko selin

Hänelle itselleen messut ovat ennen kaikkea akkujen lataamista.

- Ihmiset ovat käyttövoimani. Minut saatetaan tuntea energisenä, mutta todellisuudessa juuri ihmisiltä saan voimaa.

- Aina tällaisissa tilanteissa tapaa myös ihmisiä, joilla on jokin sellainen taito, jota itselläni ei ole, joten voin oppia uutta. Voin kohdata myös vaikkapa vanhojen taitojen virtuooseja, joiden vahvuus on itse tekeminen, jolloin voin omasta puolestani miettiä, voisinko tehdä sellaisen osaajan eteen jotakin pyyteettömästi, auttaakseni, juontaja-toimittaja-vaatesuunnittelja Jaakko Selin ideoi.Suomen Kädentaidot 2015 ja Syksyn Keräily 2015

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa toteutettava Euroopan suurin ja Suomen johtava käsi- ja taideteollisuusalan Suomen Kädentaidot -messutapahtuma kokoaa yhteen perinteiset käsityöt sekä raikkaan Suomi-designin. Messut nostavat upeat kotimaiset tuotteet, käsityötaidot ja -tekijät jälleen estradille 13.–15. marraskuuta 2015, kun tapahtuma järjestetään jo 20. kerran. Juhlavuoden tapahtuma on värikäs ja elämyksellinen viikonvaihde täynnä ohjelmaa ja ostosmahdollisuuksia.

Samanaikaisesti toteutetaan keräilyesineiden osto- ja myyntitapahtuma Keräily-messut.

Jaa ystäviesi kanssa

Nyt voit seurata Tampereen Messuja myös Twitterissä!